Ahol a filmek jól érzik magukat

2:30

Poltergeist - Kopogó szellem - Poltergeist (2015)

2015. július 22. - kettoharminc

1982-ben Tobe Hooper és Steven Spielberg egy klasszikust alkottak meg. Az eredeti Poltergeist sem volt őrületes, de a maga idejében azért megemelte rendesen a nézők pulzusát. Ha ma újra elővesszük és megnézzük, akkor sem kell szomorúan konstatálnunk azt, hogy ne lenne kellően erős. Manapság, amikor a horror kissé elnyomott és csendes kategóriát képvisel, minden egyes újdonságnak örülhetünk - persze csak akkor, ha egyáltalán képes megugrani azt a bizonyos lécet az adott film. Az utóbbi évek egyik legjobb alkotása a Démonok között volt, ebben azt hiszem megegyezhetünk - de azért nem kell elhanyagolni a The Babadook című filmet sem, hiszen óriási sikert aratott.Oké, eddig voltam türelmes és visszafogott. 2015-ben újragondolták a Poltergeist eredetit, és betolták nekünk ezt a filmnek nagyon-nagyon nehezen nevezhető valamit. Köszi Gil Kenan.

Unom már, hogy a gagyi remake-ek egyáltalán teret nyerhetnek, azt pedig sajnálom, hogy erre van kereslet - pláne támogatás. Sebaj, ha megnéztem, már akkor írok is róla, de egy biztos: ha eddig nem láttátok, megspóroltatok magatoknak 93 percet. Az élet túl rövid az ilyenekhez. De tényleg.

Bowenék új házba kell, hogy költözzenek, ugyanis az apa (Sam Rockwell) sajnálatos módon elveszítette állását. Az új ház, ahogy lenni szokott, csak a kezdetekben kellemes, egy kis idő után már fura dolgok történnek ott - a két kisgyermek természetfeletti jelenségeket észlel, amelyet először nem is nagyon tudnak hova tenni, mókásnak vélik. Nem meglepő, hogy a szülők kétkedve fogadják a hallottakat, horror-klisékből már tudhatjuk: a gyerkőcök jobban és erősebben tapasztalják meg a hasonló dolgokat. Persze később már lekonyul mindenki szájáról a mosoly, a szülők pedig ádáz harcot vívnak azért, hogy visszaállítsák a kezdeti viszonyokat, még akkor is, ha ez eleinte lehetetlennek tűnik. A kislányt ugyanis beszippantja a gonosz, amely nem máshonnan érkezik, mint a föld alól: a ház ugyanis egy temetőre épült anno, s kiszemelték maguknak az ártatlan és tiszta lelkű leánykát. A lecke fel van adva...

p1.jpgHogy van-e különbség az 1982-es eredeti sztorija és a jelenlegi Poltergeist között? Persze, hogy nincs, szóval a forgatókönyv megírása nem okozhatott olyan nagy problémát. Már eleve felháborító, hogy a hollywoodi horror remake-ek annyira semmissé teszik a műfajt, hogy szinte az egész a levegőben lóg már és erőtlenül semmisül meg, mint egy elengedett lufi. De az már végképp kényszeres és kínos mosolyt kanyarít a néző arcára, ha ugyanazt látja vissza - az eredetit meggyalázva és kifacsarva. Jelenlegi filmünk pusztán a technikai háttérnek köszönhetően próbál erőszakkal előnyt kovácsolni, de pontosan ezzel taszítja óriási mélységekbe magát. Nem is annyira zavaró a lendület folyamatos akadozása, inkább arról van szó, hogy amit látunk az egyáltalán nem érdekes. A karaktereink csak úgy vannak, úgy funkcionálnak, mint egy gyorséttermi menü, tehát mindenkinek megvan a maga helye: kóla, krumli és hambi helyett itt van apa, gyerkőc és a többiek. Közöttük nincs kémia, de azt ne is nagyon várjunk, hova gondolunk ugyan - jumpscare, félelem, remény, jumpscare, cgi, vége. Csillapítja ez az éhséget, de mikor hazaérünk, na azért tolunk egy jó kis hazait. Nem csoda, hogy az ilyen filmek után elővesszük a jól bevált klasszikusokat, és inkább újranézzük azokat.

Rengeteg elemet átemelt egy az egyben az eredetiből - ez persze nem baj, de az összhatás végül azt eredményezi, hogy ez nem tiszteletet sugall a klasszikus változat felé, inkább gyermekded módon próbálja utánozni azt. Jared Harris karaktere óriás ziccer volt - természetesen az is kimaradt, de spoilerezni nem szeretnék, meglátjátok, ha lesztek olyan bátrak és megnézitek. Funkcióját tekintve szintén nem sikerült olyan jól, egyszer sem féltem, nem ijedtem meg - bár ismertem a régi változatot, de ugye ez nem jelenti azt, hogy egy új köntösbe ültetett filmnek ne kellene felfokozott érzelmeket kiváltania. Hogy volt-e alatta zene, fogalmam sincs, nem emlékszem - jellegtelen volt, ahogyan a hanghatások is. Eleve halott ötlet volt ez a film. Ha valaki tud, kérem szóljon az illetékeseknek, hogy csináljanak már végre legalább egy közepesnél jobb horrort, mert lenne rá igény. Köszönöm.

30%

 

A film adatlapja elérhető itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kettoharminc.blog.hu/api/trackback/id/tr207648054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása