Ahol a filmek jól érzik magukat

2:30

Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja - Manieggs: The Revenge of the Hard Egg (2014)

2015. október 02. - kettoharminc

A történetünk egy frissen szabadult elítéltről szól, akit igazságtalanul ültettek le - két hétre. Kikerülése után bosszút forral, hadjáratot indít, hogy megtalálja, ki ültette fel. Maga mellé állít pár súlyos arcot, a tipikus akciófilmekbe illő gárdát, s nyomozásba kezd. Belebotlik a Kínai sárkány klánba, majd illegális ketrecharcokon keresztül vezető útját egy nagy bankrablással zárja. Zárja? Dehogy, hiszen a végére egy olyan fordulatot tartogat a sztori, amelyre a harcedzett akciófilm szakértők sem számítanak...

Bevallom őszintén, féltem ettől a filmtől. Félelmem beigazolódott, de azért nem teljesen lecsüggedve hagytam el a vetítőtermet. A film rendezője Miklósy Zoltán, akinek ez az első, saját rendezésű egész estés animációs filmje. Talán ezzel kellene berobbannia, megmutatnia minden saját jegyet - de kihagyott pár ziccert, sajnos.

A sztori nem számol be róla, ám a cím talán sokat árul el: itt bizony tényleg tojásokról van szó. Amint olvashattátok, egy tojás börtönbe kerül - két teljes hétre -, s ez nagyon, de nagyon rosszul esik neki. Szabadulása után egyetlen barátjával elindulnak, hogy megtalálják azt, aki felnyomta őt a rendőröknél. Útjuk során melléjük szegődnek különböző segítők (verőlegény, fegyverforgató, maszkmester stb.), s lépésenként láthatjuk, hogyan jutnak el a céljukig. Közben a rendőrség szemszögéből is bepillantást nyerhetünk az ügy menetébe, ugyanis tudomásukra jut, hogy ez a bizonyos tojás elhagyta a börtönt. A szálak egy idő után pedig összeérnek...

mani1.JPG

Az ötlettel nincs baj, a megvalósítással annál inkább. Az animációk nagyon hajaznak gyermekkorunk Cartoon Network-féle rajzolataira, de a rendező azt mondta, hogy ,,ez lehet, hogy nem véletlen". Ám legyen - minden tojás megkülönböztethető a másiktól, többnyire a különböző külső jegyeknek hála. A sztori a szokásos akciófilmes klisé, a csavarok szintén - s akkor nem beszéltünk még a folyamatos, akciókat kísérő lassításokról és zenékről, hanghatásokról. Minden a helyén van - ez tényleg egy tipikus mozinak mondható. De miért tojások? És egyébként is, mi volt ezen filmnek a célja? Az interjúból minden kiderül, de azért egy-két gondolatot még megjegyeznék.

A zenék, vágások, hanghatások tökéletesek. A karakterek felépítése is. De annyit még mindenképpen hozzáfűznék, hogy első alkotásnak nagyon rossz témát választott, ugyanis az akciófilmes témát kifordítva önmagából, véleményem szerint pontosan öngólt lőtt, ugyanis mások tollával ékeskedett, átemelt filmekből - a rendező véleménye szerint pontosan azokat kifigurázva, véleményem szerint pedig azért, mert így volt egyszerű. S ettől pontosan ellentétes eredményt ért el nálam: ez nem túl eredeti, még ilyen formában sem. A rendezőnek igaza van, hogy ezt láttuk már ezerszer: ezért nem volt szükségünk még egyre.

50%

 

A film adatlapja elérhető itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kettoharminc.blog.hu/api/trackback/id/tr147877732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása