Ahol a filmek jól érzik magukat

2:30

12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Filmek, amiket látni kell - valamint fontosabb információk

2015. szeptember 09. - kettoharminc

2015.09.11 - ekkor rajtol a 12. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, azaz a Jameson CineFest. Itt már olvashattatok azokról a filmekről, amelyek feltűnnek majd, a különböző információs vetítésekről, valamint az egyéb programokról is. Természetesen mi is ott leszünk, ennek megfelelően már szorgosan egyeztetjük egymás között, hogy miket is nézzünk majd meg. Lesznek olyan filmek, amiket nem hagynánk ki semmi pénzért, s persze olyanok is, amiket esetleg az ismétlések során tudunk majd megtekinteni.

A következőkben pár fontos információt is olvashattok, a könnyebb eligazodás miatt, utána pedig jöhetnek a főszereplők: a filmek.

jcf_fejlec2015_hu.png

Mikor és hol lesz ez a fesztivál?

2015. szeptember 11-20., Miskolc - Művészetek háza (ide kattintva elérhető a térkép, valamint a megközelítési lehetőségek)

Milyen filmeket láthatunk?

Négy versenyszekcióban "esnek egymásnak" a filmek - nagyjátékfilmek, kisjáték- vagy kísérleti filmek, dokumentumfilm és animációs film. Versenyen kívüli filmek is lesznek, valamint információs vetítések is gazdagítják az így is elég tekintélyes felhozatalt. Ja, és CineClassics!

Rendben, de mikor, hol, ismétlések lesznek-e?

Természetesen lesznek, így aki lemarad egy filmről, az pótolhatja a második vetítésen. Ide kattintva elérhető a letölthető programfüzet, amit akár ki is nyomtathatsz. Helyszínek, vetítési időpontok - szóval minden info itt megtalálható.

A filmek nagyon frissek - nem lesz baj, ha nem jó az angolom, vagy nem beszélem a film eredeti nyelvét?

Ne aggódj, minden vetítés esetében van magyar/angol felirat.

Milyen kísérő programok lesznek?

Koncertek, kiállítás, workshop, szakmai programok, partner programok, és még sorolhatnám, de nem fogom, mert ott úgyis kiderül.

Oké - mennyibe kerül ez nekem?

A fesztivál ingyenes. Igen. Szóval gyere.

El is érkeztünk a legfontosabb részhez - a filmek taglalásához. A 2:30 a következő filmeket biztosan megnézi, tegyetek így ti is!

Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni / Me and Earl and the Dying Girl

Info:

A 2015-ös Sundance Fesztivál Nagydíját és Közönségdíját is elnyerő alkotás, az „Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni” egy amolyan csodabogár középiskolásról, Greg Gaines-ről szól. Greg-et arra kényszeríti a mamája, hogy barátkozzon Rachel-lel – a lánnyal, akivel óvodáskoruk óta nem álltak szóba egymással – akiről most derült ki, hogy rákbeteg. Az „Én, Earl és a csak, aki meg fog halni” egy igazán különleges, érzelmes és izgalmas film, amit első nekifutásra tuti a Csillagainkban a hibával hoznátok össze - nem véletlenül -, de mégis megvan a varázsa. Fiatalok, küzdenek, harcolnak, élnének és élnek is.

Bemutató:

Mikor és hol láthatod?

Premier - 2015. szeptember 12 - 23:00, Nagyterem
Ismétlés - 2015. szeptember 13 - 21:00, Uránia

A Homár / The Lobster

Info:

A nem túl távoli jövőben játszódó szerelmi történetben a Város törvényei szerint letartóztatják a szingliket és a Hotelbe szállítják őket. 45 napjuk van arra, hogy párt találjanak, különben a választásuk szerinti állattá változtatják őket és szabadon engedik az Erdőben. Egy elkeseredett férfi megszökik a Hotelből, az Erdőbe menekül, ahol a Magányosok élnek és szeretnek, bármennyire is ellentétes legyen ez a törvényekkel. Ez az a film, amit az ember csak azért is megnéz újra, hogy biztos legyen benne: látta. Az abszurd humorú sci-fi a zsűri különdíját kapta Cannes-ban. A stílusa megnyerő, története érdekes, főszereplőit pedig egytől egyig szeretjük - azt hiszem nincs kérdés.

Bemutató:

Mikor és hol láthatod?

Premier - 2015. szeptember 13. - 18:00, Nagyterem
Ismétlés - 2015. szeptember 14. - 23:00, Uránia

Cop Car / Cop Car

Info:

Mit csinál két 10 éves kölyök ha belebotlik egy elhagyottnak tűnő rendőrautóba a mező közepén? Naná, hogy beülnek és elhajtanak! A páros boldog tudatlansággal néz szembe a végzettel minden egyes kanyarban, és a dolgok csak még rosszabbra fordulnak, amikor a korrupt kisvárosi zsaru úgy dönt, visszaszerzi az autóját - bármi áron…Jó kis kaland ez, meglátjuk, hogy Kevin Bacon mennyire hozza ránk a frászt.

Bemutató:

Mikor és hol láthatod?

Premier - 2015. szeptember 18. - 18:00, Nagyterem
Ismétlés - 2015. szeptember 19. - 13:00, Uránia

Goodnight Mommny / Ich Seh, Ich Seh

Info:

Rekkenő nyári hőség. Egy magányosan álló ház az erdő és a kukoricaföldek közepén. A tízéves ikrek az édesanyjukat várják. Amikor visszatér, az arca tele van a plasztikai műtét nyomait eltakaró kötésekkel, és valahogy semmi nem olyan rajta, mint régen volt. Hajlíthatatlan és visszahúzódó, eltökélt szándéka, hogy teljesen elzárja a családját a külvilágtól. A fiúk kételkedni kezdenek abban, hogy ez a nő tényleg az ő anyjuk és mindenáron ki akarják deríteni a valóságot. A bemutató ijesztő, már alig várjuk, hogy befeszüljünk tőle - persze reméljük, hogy eltalálják az arányokat, mert ha nem, akkor morcosak leszünk - ugyanis ijesztgetős filmekből mostanában nem vagyunk túl jól ellátva - minőségileg.

Bemutató:

Mikor és hol láthatod?

Premier - 2015. szeptember 17. - 21:00, Nagyterem
Ismétlés - 2015. szeptember 18. - 15:00, Uránia

Miért én? / Why me?

Info:

A fiatal és ambiciózus ügyész, Chritian maga is meglepődik, mikor egy igen érzékeny ügyet bíznak rá: korrupcióval vádolt idősebb kollégája ellen indul eljárás. Az ügy, ami ugródeszka lehetett volna karrierjében végül pont ellentétes hatást kelt. A vádlott ragaszkodik ártatlanságához, de Christiant felettesei arra kényszerítik, hogy állítsa bíróság elé a férfit – akár megfelelő bizonyítékok hiányában is. Giurgiu radikális, keserű víziója egy zűrzavaros országot tár a szemünk elé, ahol a mindenható állam hallgatásba burkolózik, ha a törvényhozói és végrehajtói hatalom egymásnak falaz. Az egyénnek választania kell: vagy fejet hajt és éli a maga életét vagy azt kockáztatja, hogy örökre a süllyesztőbe kerül. Igen, snassz, de a bemutató megfogott - persze nem nehéz egy botrányos filmből is 1 jó percet összevágni, de bízunk ebben bolgár/román/magyar koprodukcióban.

Bemutató:

Mikor és hol láthatod?

Premier - 2015. szeptember 17. - 18:00, Nagyterem
Ismétlés - 2015. szeptember 18. - 22:30, Uránia

Volt egyszer egy vadnyugat / Once Upon a Time in the West

Info:

Kell erről a filmről bármit is mesélni? Na, jó - Sergio Leone monumentális alkotása akkora, mint a forgatás helyszínéül szolgáló Monument Valley, nagyszerű, mint a tökéletesen összeválogatott szereplőgárda benne a világ egyik legszebb nőjével, Claudia Cardinale-val, és pont annyi durvaság meg keményfiú van benne, amennyit minden gyerek odaképzel a Vadnyugatra. Mire Jill McBain megérkezik a vadnyugati kisvárosba, legyilkolja családját Frank és bandája. Nagyszabású telekspekuláció áll a háttérben, Frank főnöke akarja bekebelezni az egész környéket. A számításába azonban hiba csúszik - Jill ragaszkodik birtokához, de ha ez nem lenne elég, az oldalán felbukkan két titokzatos figura: Harmonika és Cheyenne.

Bemutató:

Mikor és hol láthatod?

Premier - 2015. szeptember 11. - nyitófilm, 18:00, Nagyterem
Ismétlés - 2015. szeptember 13 - 11:00, Nagyterem

A jó, a rossz és a csúf / The Good, The Bad and The Ugly

Info:

A narratív filmkészítés egyik legnagyobb eredménye. Sergio Leone grandiózus 1966-os westernje a filmes történetmesélés mesterműve, hitvallás a mozi hamisítatlan, pezsdítő világáról. Nehéz még egy olyan filmet mondani, amiben ennyi ikonikus jelenet van, de a leginkább talán az a lenyűgöző, hogy Leone könyörtelen hősei valahogy még a mészárlás közepén is emberségesek és emberiek tudnak maradni. Azt hiszem ezt sem kell nagyon ecsetelni.

Bemutató:

Mikor és hol láthatod?

Premier - 2015. szeptember 14. - 15:30, Nagyterem

Saul fia / Son of Saul

Info:

1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket. Ha lemaradtál a vetítésekről, itt most pótolhatod - sajnos nekünk is kimaradt, de ezt látnunk kell.

Bemutató:

Mikor és hol láthatod?

Premier - 2015. szeptember 15. - 23:00, Nagyterem

Gyalogáldozat / Pawn Sacrifice

Info:

A hidegháború teljes erővel „dübörög”. Ebben a megragadó, igaz történetben az amerikai sakk-csoda Bobby Fischer (Tobey Maguire) hirtelen két szuperhatalom küzdelmének kellős közepén találja magát, amikor kihívja egy játszmára a Szovjetuniót. A Liev Schreiber és Peter Sargaard főszereplésével készült „Gyalogáldozat” Fischer félelmetes egyensúlyozásáról szól zsenialitás és őrület határán, és bemutatja egy brooklyni kölyök tündöklését és bukását, akire az egész világ felfigyelt. Rendkívül jó atmoszféra, a színeszek sem rosszak - a sakk-csodába ágyazott hidegháborús hangulat kellően erőteljes lehet.

Bemutató:

Mikor és hol láthatod?

Premier - 2015. szeptember 18. - 16:00, Nagyterem

Mr. Holmes / Mr. Holmes

Info:

1947-et írunk. Az öregedő Sherlock Holmes épp Japánból tér vissza, ahol egy erősítőnek hitt ritka növény után kutatva szembesülnie kellett a nukleáris háború pusztításával. A világtól elzárt tengerparti házacskájában Holmes méhészkedéssel tölti napjait, várja az elkerülhetetlen elmúlást. Bejárónője és annak fia, Roger, jelentik számára az egyetlen társaságot. Egykor oly éles elméje hanyatlásával viaskodva Holmes egyre inkább a fiúra támaszkodik, vele próbálja megoldani az esetet, ami nyugdíjba kényszerítette. Közben az élet és a szerelem nagy rejtélyeit is igyekszik sorra venni, mielőtt még túl késő lenne. Ian McKellen az a színész, akit rendkívül imádunk - bármiben is játszik, azt látnunk kell. Tudjuk, ez egy kis kattanás, de ez van.

Bemutató:

Mikor és hol láthatod?

Premier - 2015. szeptember 18. - 21:00, Nagyterem
Ismétlés - 2015. szeptember 19. - 14:30, Uránia

Kábszer / Dope

Info:

Malcolm Adekanbi büszke okostojás. A „Trónok Harca” a kedvenc sorozata, van saját punk bandája, a Harvardra jelentkezik, és szenvedélyesen rajong a ’90-es éve hip-hop zenéjéért. Igyekszik saját stílust teremteni, önmaga lenni, de ez valahogy senkinek sem tetszik – sem a környék drogkereskedőinek, sem a suli bikáinak, de még a tanároknak sem. Malcolm problémái akkor kezdődnek, amikor belefut egy kábítószer kereskedőbe, Dom-ba. Stréber barátaival együtt arra kényszerülnek, hogy minden lelkesedés nélkül nekiálljanak drogot árulni. Olyan hangulata van, hogy máris látni akarjuk - kinek nem jutott eszébe a korabeli MTV? Na, ugye!

Bemutató:

Mikor és hol láthatod?

Premier - 2015. szeptember 18. - 23:00, Nagyterem
Ismétlés - 2015. szeptember 19. - 21:00, Uránia

Mélyütés / Southpaw

Info:

Billy Hope a karrierje csúcsán jár. Gyönyörű háza és szerető családja van. Bármennyire megy is a szekér, a felesége, Maureen, igyekszik rávenni a visszavonulásra, hogy több idejük legyen a lányukra, Leilára. Billy kötélnek áll és egy bulin be is jelenti, hogy vége. Amikor azonban az egyik riválisával való csetepaté során Maureen-t véletlenül eltalálja egy golyó Billy lába alól kicsúszik a talaj. Destruktív viselkedése miatt Leilát elveszi tőle a gyámügy. Egyetlen esélye marad, hogy visszakapja: Titus „Tick” Wills edző segítségével vissza kell térnie a boksz világába. Jake is nagy kedvencünk, szeretjük a sport-drámákat, de picit félünk ettől a filmtől. Egye fene, megnézzük!

Bemutató:

Mikor és hol láthatod?

Premier - 2015. szeptember 19. - 19:00, zárófilm, Nagyterem

Victoria / Victoria

Info:

Victoria, a Berlinben dolgozó, fiatal spanyol lány egy techno clubban mulatozik, majd megismerkedik egy fiútársasággal, akikkel elindul az éjszakába. Az ártatlan ismerkedésnek induló kaland teljesen váratlanul bankrablásba torkollik... A saját forgatókönyvéből dolgozó színész és rendező, Sebastian Schipper egy soha véget nem érő éjszaka történetét meséli el egy metropolisz utcáin. A filmet egyetlen, vágás nélküli jelenetben vették fel, így kamera olyan lágyan mozog időben és térben, hogy a közönség tényleg úgy érzi, a történések középpontjában áll. Vágás nélküli film, díjnyertes technikai megoldás, thriller. Jöhet!

Bemutató:

Mikor és hol láthatod?

Premier - 2015. szeptember 16. - 23:00, Nagyterem
Ismétlés - 2015. szeptember 17. - 12:30, Uránia

 

Szerintünk kezdésnek ennyi elég is, figyeljetek jól - még a felét sem mutattuk be itt annak, amit a Cinefesten látni fogunk. Bogarásszátok át a füzetet, amiből informálódhattok, mi is ezt tesszük. Rengeteg dokut, animációs filmet, kisjátékfilmet is megnézünk majd, természetesen írunk azokról is.

Találkozzunk pénteken - vagy tulajdonképpen bármelyik napon, a fesztiválon!

A bejegyzés trackback címe:

https://kettoharminc.blog.hu/api/trackback/id/tr747772458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása