Ahol a filmek jól érzik magukat

2:30

Alvin és a mókusok - A mókás menet | Alvin and the Chipmunks: The Road Chip (2016)

2016. január 23. - kettoharminc

A három mókus kalandjai több évtizedre nyúlnak vissza - egy viszont bizonyos, őket vagy nagyon lehet szeretni, vagy pedig hidegen hagyja az embert, ha róluk van szó. Mint tudjátok, a sokadik folytatásokkal egyébként nem vagyunk annyira rossz viszonyban, de amikor nem tudjuk hová tenni egy széria folyamatos bővülését, akkor szomorúan konstatáljuk, hogy honnan hová fut ki (sokadjára) egy sorozat. Az Alvin és a mókusok - A mókás menet 2016-ban újra megdobogtathatja azok szívét, akik csípik a mókuskákat - viszont mindenki másnak enyhe szorongást fog okozni ez a film. Is.

Alvin, Simon és Theodore - a három mókus mókás (a szóhasználatért elnézést kérek) kalandjai ismét folytatódnak, hiszen zenei megvalósulásuk és tehetségük kamatoztatása mellett is eléggé izgalmas az életük. Pláne akkor, amikor felfordul az egész: legjobb barátjuk, egybe lakótársuk Dave (Jason Lee) új barátnőjével tervezgeti a közös jövőt. A mókusok úgy gondolják, hogy ez lenne a végzetük, tuti hogy kiraknák őket, hiszen egy összeköltözés, netán esküvő mindent felborítana - ezért nincs sok idejük, hogy változtassanak a kialakult helyzeten.

alv1.jpg

Walt Becker rendezőként elhozta nekünk a Buliszervizt, az Én és én meg a tehént, a Faterok motoront, valamint a Vén csontokat. Nem túl acélos lista, de azért a szórakozás egyik másik cím esetében borítékolható volt - noha takaréklángon. Máris le kell, hogy szögezzem: az új Alvin és a mókusok rész a rajongóknak készült, illetve azoknak a porontyoknak, akiknek a szülei valamilyen szinten tisztában vannak a mókusok előéletével, netán még ismerik is őket. Mindenki más talán a színes-szagos örömködésnek nem fog annyira örülni, hiszen manapság jóval több inger éri a nézőt - már animációs filmek tekintetében is. Mint az előző három filmben, úgy most is a megszokott gárdával van dolgunk: a mókusok és Dave, aki pótapukaként funkcionál, ismét két zene között mókáznak egy picit, néha táncolnak, aztán kalandoznak is egy kicsikét. Dave megismerkedik egy orvossal, aztán a helyzet egyre komolyabbá válik - és a nőnek még van egy tini fia is, aminek a mókusok nem igazán örülnek. Megpróbálnak egy hullámhosszra kerülni, de nem jönnek ki jól, pláne a fiatal sráccal. A mókusok eljutnak egészen addig, hogy bizony a közelgő eljegyezést meg kell akadályozniuk.

alv2.jpg

Ennek a filmnek semmi tétje nincs - egyszerűen csak létezik, itt lebeg a filmvilágban és nem akar újat hozni sem a sorozatba, sem pedig az aktuális és a visszamenőleg összehasonlítható kínálat sokaságába. Hiába aranyosak a mókusok, Dave hiába keveredik kalandokba, aztán ránt magával mindenkit, egész egyszerűen nem vált ki érzelmeket a nézőből. A rajongók talán még kitartanak, de végig olyan érzésem volt, hogy ez a film pusztán azért készült el, mert viszonylag sokáig nem volt Alvin és a mókusok rész, így félve, de minden kötelező elemet beletuszkolva ki kellett dobni egy újabb kalandot. A forgatókönyv néha logikátlan, a szereplők motivációi a levegőben lógnak, szinte minden cselekményszál - legyen rögtönzött, vagy elejétől a végéig tartó - egy-egy poénra, vagy közepesen megírt drámai lüktetésre vannak kidolgozva, ami sokszor nem elég. Még a szereplők is olyan érzést keltettek, mintha unnák az egészet - mi is így voltunk vele, de ettől függetlenül nem vállalhatatlan ez a rész: aranyos, továbbra is mókusokkal teli, ami néha annyira elég, hogy lendületet vegyen a néző egy elkövetkező, nagyobb cím megtekintéséhez. Mondjuk, nem túl nagy lendületet.

50%

 

A film adatlapja megtekinthető itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kettoharminc.blog.hu/api/trackback/id/tr338303828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása