Ahol a filmek jól érzik magukat

2:30

Befejeződött a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a záróünnepségen átadták a díjakat

Jameson CineFest 2016

2016. szeptember 17. - kettoharminc

Szeptember 18-án, pénteken este befejeződött a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a záróünnepségen átadták a fesztivál díjait, majd levetítették Paul Verhoeven Elle című filmjét. A Fődíjat, a Pressburger Imre-díjat, A semmiből (From Nowhere) című filmjéért az amerikai rendező Matthew NEWTON nyerte, a fesztivál Nagydíját, a Zukor Adolf-díjat, pedig a dán Martin ZANDVLIET rendező A homok alatt (Land of Mine) c. alkotásának ítélte a zsűri, míg a Közönségdíjat Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál c alkotása, az Életműdíjat pedig Makk Károly kapta.

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 10 napján magyar és nemzetközi premierek, izgalmas szakmai programok követték egymást, neves hazai és külföldi alkotók kísérték el filmjeiket Miskolcra. Már a fesztivál első napját hatalmas érdeklődés kísérte, a megnyitón a díszvendég - Juliette Binoche - átvette a frissen alapított Európa-díjat. A filmes szakma töretlen figyelme és a nagyközönség szeretete végigkísérte a fesztivált.

Bíró Tibor, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója a záróünnepségen megköszönte a szponzorok támogatását, melyek lehetővé tették az idei fesztivál megrendezését, majd így értékelte az elmúlt napok eseményeit: „A közönség és a jelen lévő szakemberek véleménye, valamint a megjelent sajtóértékelések alapján, az idei év versenyprogramja kiemelkedően színvonalas volt. Nagy öröm számunkra, hogy idén is a világ filmkínálatának legfrissebb és legszínvonalasabb alkotásait sikerült Miskolcon bemutatni. Ennek köszönhetően kiemelkedően nagy volt a közönség érdeklődése is a filmek iránt, elmondhatjuk, hogy szinte minden előadás teltház előtt zajlott. Remélem, hogy a fesztivál ideje alatt vendégeink jól érezték magukat városunkban és a miskolciak is egyedülálló filmélményekkel gazdagodtak.”

sdfsadfgvasrvxcvai231423.jpg
A nagyjátékfilmes szekcióban hatalmas siker volt Hajdu Szabolcs új filmjének, az Ernelláék Farkaséknál premiere. A rendező kiemelte, hogy bármennyire is valósnak tűnik a lakásukban játszódó film, a történet maga fikció, amely saját és barátai életéből ellesett helyzeteket, problémákat örökít meg. A Jameson CineFest 13 éves történetében az Ernelláék Farkaséknál kapta a legnagyobb tapsvihart, a Közönségdíjat is ez a film nyerte el.

Teltház előtt vetítették először Tasnádi István forgatókönyvíró első filmrendezését, a Memo-t. Az emlékezetvesztés és a hipermnézia (a tökéletes emlékezet) dinamikájára épülő, mélyen emberi történet a rendezőt 13 éve foglalkoztatja, meggyőződése, hogy az emberi agyban zajló folyamatok filmes eszközökkel mutathatók meg a legjobban.

A CineClassics szekció programjában bemutatkozott a filmtörténeti klasszikusokra fókuszáló Hangosfilm.hu oldal, és itt láthatta először a magyar közönség a MaNDA „Terror és forradalom 1949-1956” tematikus DVD-sorozatában felújított Egymásra nézve és Szerelem c. Makk Károly filmeket. A vetítést követően Makk Károly, a fesztivál idei Életműdíjasa mesterkurzust tartott.

Péntek este két külföldi versenyfilmhez is érkeztek alkotók: Prabda Yoon író a Motel Mist c filmjével Thaiföldről jött, és a fesztivál vendége volt Anca Miruna Lazarescu, az Utazás apánkkal c film rendezője Németországból - mindketten első nagyjátékfilmjüket kísérték el a fesztiválra.

A filmrajongó közönség mellett idén a szakma is kiemelt figyelemmel fordult a Jameson CineFest programjai felé. Két napon át, szeptember 14. és 15. között rendezték meg az 5. Miskolci Nemzetközi Filmvásárt, amelyre idén a környező országok filmforgalmazóit hívták meg.

d_vaj20160917001_1.jpgMakk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a Nemzet Művésze, kiváló művész (b) átveszi a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját Kriza Ákos polgármestertől (k) és Bíró Tibor fesztiváligazgatótól (j) a záróünnepségen a miskolci Művészetek Házában 2016. szeptember 17-én.

Horror-konferencia is zajlott a CineFesten, a filmes szakemberek azt járták körbe, hogy a horrorfilmek hogyan tükrözik vissza a társadalom félelmeit, és mit mesélnek az aktuális félelmeinkről.

Az Art Mozi Egyesület szakmai találkozója immár hagyományos program a fesztiválon, melyhez idén a Mozisok Országos Szövetsége is csatlakozott. Tájékoztatót tartott az NMHH Nemzeti Filmiroda és Dr. Kollarik Tamás - a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora - moderálásával kerekasztal-beszélgetések is zajlottak.

A fesztivál keretében mutatták be Varga Balázs Filmrendszerváltások, A Magyar film intézményeinek átalakulása 1990-2000 c. könyvét is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlotta fel a Kisjátékfilm, az Animációs film és a CineNewWave kategóriák egyenként bruttó 1 millió forintos díját.

A rendezvény kiemelt támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.

 

A 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai

 Pressburger Imre-díj

A semmiből / From Nowhere , Rendező:Matthew NEWTON

Részlet a zsűri indoklásából:

“Fiatal felnőttek a Bronxban, akik papírok nélkül nőnek fel és így próbálják megtalálni helyüket az „amerikai álomban”. A film rendkívüli érzékenységgel meséli el a történetet, a színészi játék és a rendezői munka pedig csodás.”

Zukor Adolf-díj

            A homok alatt / Land of Mine , Rendező: Martin ZANDVLIET

Részlet a zsűri indoklásából:

„Egy eddig rejtve maradt történet a második világháború utáni Dániából, melyben az elnyomott elnyomóvá válik. A filmben játszó ifjú színészek nagyszerű játéka és a történetszövés teszik igazán szép alkotássá a művet. Erős film, amely arra készteti a nézőt hogy gondolkodjon el: mit jelent az emberség.”

Legjobb kisjátékfilm

 Tarts ki! / Hold On ,  Rendező: Charlotte SCOTT-WILSON

Részlet a zsűri indoklásából:

 „Az emberi lélek minimalista, mégis átütő erejű képi ábrázolásának, a nézőben egyszerre az empátiát és a feszültséget megteremtő művészi kifejezésnek, a karakteres színészi alakításnak, az emberi és művészi értékek melletti kitartás fontosságát mind emberileg, mind művészileg magas színvonalon történő bemutatásának elismeréseként.”

Dargay Attila díj

Szemet szemért / Eye for an Eye , Rendezők: Steve BACHE, Mahyar GOUDARZI, Louise PETER

Részlet a zsűri indoklásából:

„A gyilkos szemével történő gyilkosság bemutatásának drasztikus, mégis letisztult  dokumentumszerű megrajzolásával megteremtett filmalkotásban az ember által kioltott ember kicsurgó vérében történő erkölcsi megtisztulás megvalósítását, az animáció realista jellegű, mégis kifinomult képzőművészeti igényű alkalmazását honorálta a zsűri a díjjal.”

CineNewWave díj

Mindig csak / Deliver Us, Rendező: HARTUNG Attila

Részlet a zsűri indoklásából:

„A Magyarországon máig fel nem dolgozott, kellő mélységében ki nem beszélt, a szovjet érdekszférához tartozó kelet-közép európai országokat egyaránt lelkileg megnyomorító múlt magas színvonalú művészi ábrázolásért, a remek színészi alakításért, a filmes eszközök szuggesztív alkalmazásáért.”

CineNewWave kategória különdíja, a „Legszebb képi világért” járó díj

Balkon / Balcony ,Rendező: DELL’EDERA Dávid

Részlet a zsűri indoklásából:

„Az emberi élet fáradhatatlanul manipulatív hétköznapjaiból a kivezető utat kereső ember, az egymásrautaltságban az egymásra tekintéssel megteremtett emberi méltóság bemutatásának, a részletgazdag magas művészi igényű animáció alkalmazásának elismerésért.”

Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díja

Utazás apánkkal / That Trip We Took With Dad , Rendező: Anca Miruna LĂZĂRESCU

Részlet a zsűri indoklásából:

„Az összes film közül, a zsűri az Utazás Apánkkal című alkotás történetét találta a legeredetibbnek, de a vizuális világa és drámaisága is megfogta a zsűritagokat. Különösen azzal emelkedett ki a többi film közül, hogy egy, a mai közönséghez kulturálisan és történelmileg is közel álló témát dolgoz fel.”

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége)  zsűri díja

A homok alatt / Land of Mine, Rendező : Martin ZANDVLIET

Részlet a zsűri indoklásából:

„Martin Zandvliet „A homok alatt” című filmje első pillantásra egy klasszikus második világháborús mozi, pedig sokkal több annál. Kezdjük rögtön azzal, hogy a történet a háború vége után játszódik és az európai történelem egy kevéssé ismert eseményére koncentrál. Bátran vállalja, hogy megmutatja a nézőnek, nem minden német katona volt rossz, sokan inkább a kor áldozatainak tekinthetőek.”

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja

A homok alatt / Land of Mine, Rendező : Martin ZANDVLIET

Részlet a zsűri indoklásából:

„Az alkotás megmutatja a háború elembertelenítő természetét, a történet ugyanakkor a megbékélésről és az igazságosságról is szól. Korunkra is ösztönzőleg hathat, ahogyan a filmben a gyűlöletből könyörület lesz.”

Életműdíj

Makk Károly

Makk Károly, a magyar film egyik legjelentősebb alakja. Hosszú pályafutása szinte csak szuperlatívuszokban írható le: ő készítette - elsőfilmesként - az egyik legjobb magyar vígjátékot, a Liliomfit és minden idők legjobb magyar filmjei közül néhányat.

Elég a Ház a sziklák alatt, a Megszállottak, az Elveszett Paradicsom, a Szerelem, az Egy erkölcsös éjszaka,vagy az Egymásra nézve  képkockáira gondolni, máris sorsok és történetek tucatjai elevenednek meg, a magyar múlt és jelen, az igazi, személyesen megélt történelem eseményei, amelyeket olyan magyar színészek tettek felejthetetlenné, mint Darvas Iván, Krencsey Marianne, Törőcsik Mari, Pálos György, Psota Irén, Bessenyei Ferenc, Makay Margit vagy Cserhalmi György.

Közönségdíj

Ernelláék Farkaséknál / It's not the time of my life, Rendező: HAJDU Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://kettoharminc.blog.hu/api/trackback/id/tr10011717883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása