Ahol a filmek jól érzik magukat

2:30

John Wick - John Wick (2014)

2015. október 18. - kettoharminc

Keanu Reeves egy jó színész, ám az élet viszontagságai és a rossz szerepek kibabráltak vele az utóbbi években. A libanoni aktor azonban magasabb sebességi fokozatra kapcsolt, s a John Wick sikerei után 2015-16-ra már 5 címre le is szerződött - reméljük, hasonlóan kellemes meglepetést nyújtanak majd azok is, mint a jelenlegi filmünk. A John Wick nem is nagyon íródhatott volna másra, mint Keanu Reeves-re - egyszerű, végtelenül őszinte és az egész élet minden egyes mozzanata ott van az arcán. Ez pedig hitelessé tette karakterét, rendezője pedig jól irányította őt. Chad Stahelski, Derek Kolstad és Keanu Reeves - ebből már csak jó akciófilm lehet, mondhatnánk. Miért gondolom így? Nos, azért, mert az első két úriember kiváló kaszkadőr és ők aztán tudják, hogy mi fán terem az akció, a jó koreográfia és a tökösség. Ami itt bizony bőven megtalálható. Plusz összeköti őket egy régi film - ez pedig a Mátrix.

John Wick egy élő legenda, az alvilág legkeményebb és legnyersebb katonája volt. Ám visszavonult, hogy felségével lehessen - már a negyedik év telt el az utolsó munkája óta, s felcserélte a veszélyt a biztonságra. Párja azonban beteg lesz, s hirtelen meghal, Wick összeomlik és maga sem tudja, hogy mi lesz - csak az autója és a háza maradt neki. Egy nap azonban csengetnek nála, a csomagküldő szolgálat hozott neki valamit: felesége még halála előtt gondoskodott arról, hogy Wick ne maradjon egyedül: hogy tompítsa fájdalmát, felesége meglepte őt egy kutyával. Innentől kezdve máris foglalkozhat valakivel, aki minden mozdulatát lesi - egészen addig, amíg együtt ki nem mozdulnak egy tankolás erejéig. Itt egy orosz "apapicifia" merészen rákérdez az autója árára, ám John ügyet sem vet rá, elhajtja a fenébe. Nem is kell több, még aznap este megtámadják és elveszik tőle az egyetlen reménysugarat, ami éltette őt - a tettes pedig nem más, mint Viggo fia, akinek John anno dolgozott...Innentől kezdve ember legyen a talpán, aki megállítja őt: John Wick soha, de soha nem hagyott még félbe munkát és még soha nem is állították meg...

jw2.jpg

John Wick annyira badass, hogy ilyen figurával az idén még tuti nem találkozhattunk. Mindenki ismeri őt, a múltját, a jelenét - és tisztában vannak azzal is, hogy ő kegyetlenül profi, minden feladatot megold. Az alapsztori roppant egyszerű, ám kellően jól felvezetik, a főszereplő érzelmi síkjait megfelelően támogatják a történtek, minden logikusan felépített és centire pontos a karakterek ábrázolása. A szerelmi szál és a kutya beépítése a történetbe picit hatásvadász, ám Keanu Reeves jól operál a mértékekkel, nem lép át egyetlen határt sem, akkor érzékenyül el, amikor kell és csak annyira, amennyire az valóban elképzelhető.

A banda, amelyből anno kilépett rettenetesen fél tőle, minden arcot ráállítanak - ám nem árulhatom el, hogy mi fog történni, bár annyit elég mondanom, hogy a John Wick név kimondása után mindenkinek összeszorul a gyomra és elkezdik írni a végrendeletüket - még akkor is, ha top bűnözők. Ja és őt csak úgy nevezik, hogy a "Rémkirály". Kapunk egy mikro-mellékszálat, amelyben John barátját ismerhetjük meg, ez szerintem kaphatott volna picit nagyobb teret - ám panaszra nem lehet okom, mindent elvisz Keanu Reeves, a rendező jól dirigált, főszereplőnk pedig ráérzett a one man show előnyeire, s ki is használta azokat. Tipikusan az a film ez, amely a leszámolás minden egyes négyzetcentijét bejárja, de itt megfelelő minőségben és mennyiségben lettek bepakolva azok a bizonyos adalékok.

jw1.jpg

Harcjelenetek terén tényleg kiemelkedő, nem túlzok - két vérprofi kaszkadőr és akciójeleneteket gyártó/koreografáló úriember vezetésével ezt másképpen el sem lehet képzelni. A hangok erősek, a fegyverropogás, ütések, háttérzajok bekúsznak a fülünkbe, minden puffanás mellbe vág. Sötét képek, szép tónusok - az operatőr is szép munkát végzett, a legjobb helyekről vették fel a harcjeleneteket is. Elsőre olyannak tűnhet, mint egy átlag akciófilm: verekedés, bosszú, üldözés, visszavonulás, katarzis, a főhős pedig a végén elballag a távolba. No, ez itt is így van, de valahogy mégis több - Keanu Reeves hoz egy új szálat, az érzelmit és annak a fajta hősnek a megvalósítását, amely követendő példa lehetne, s lehet is, hiszen régen láttam ilyen jól lubickolni őt egy szerepben.

Még pont nem lépi át azt a bizonyos határt, amelyet rettenetesen nehéz igényesen a helyén tartani. John Wick az a hős, akitől mindenki fél - kivétel nélkül (na jó, van kivétel, de...na mindegy, ez titok), s ez bizony röhejes is lehetne, de szerencsére nem az: John minden előzetesen feltett és magunkban tartott kérdésre válaszol, tartja a szintet, amely az érzelmek és a bosszú hajtotta zsigeri gyilkolások együtteséből pont egészséges eredménnyel operál. Egy csipetnyi humor is helyet kap a filmben, ez néha kötelező, hiszen önmagát sem mindig veszi komolyan - ám amikor kell, akkor kőkemény és az év egyik legjobb akciófilmjévé lépett elő.

jw3.jpg

Nem rág semmit a szánkba, de bőségesen ad lehetőséget nekünk ahhoz, hogy a helyén kezeljük a dolgokat. John Wick kemény, bosszút áll - s teszi ezt úgy, ahogyan, s mi bizony egy ponton sem kötünk bele. Legyen bármennyire abszurd az adott szituáció - mert bizony van bőven (hotel, párbeszédek), valahogy minden a helyén van. Keanu Reeves is szerencsére, én iszonyatosan örülök, hogy így láthattam - szórakoztató, akcióban nincs hiány, néhol humoros, érthető és átérezhető a motiváció, ropognak a fegyverek, szakadó esőben zajlik a bossharc. Van kérdés? Ne legyen, ne kössünk bele John Wick-be!

Az év egyik legjobb akciófilmje, Keanu Reeves újra a helyén, nagyon jó választás volt ő erre a szerepre. A két, kaszkadőrből lett rendező/forgatókönyvíró zsigerből tolja arcunkba a jobbnál jobb akciójeleneteket, aminek mi örülünk és tapsolunk. Wick badass, a sztori kellemes, van eleje, van vége és a közötte eltelt időben sem lankad a figyelem, nincs nagyon időnk belekortyolni a kólánkba, de elképzelhető, hogy egy-egy jelenetnél a kukorica mellé nyúlunk. A jelenetek erősek, ahogy a hangok is, Keanu gyilkos tekintettel öl, minden és mindenki a helyére kerül. Imádtam, nem titok - a karakterek, a tenyérbemászó gonosz bácsikat úgy elveri John Wick, hogy attól mindenkiben felmegy az adrenalin szint.

75%

 

A film adatlapja elérhető itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kettoharminc.blog.hu/api/trackback/id/tr787986143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása