Ahol a filmek jól érzik magukat

2:30

A kezdő - The Intern (2015)

2016. január 04. - kettoharminc

A startupok sajátos jellemzője, hogy jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek - és többnyire bátran nyúlnak olyan eszközökhöz, módszerekhez, amelyek eltérhetnek az általánosan megszokottól. A filmben Jules Austin is beletenyerel egy jó ötletbe, ugyanis 9 hónap alatt jelentősen kinövi magát az online ruhaboltja, nagymenők lesznek a piacon. A film persze nem ettől lesz érdekes, hanem azért, mert a cég úgy dönt, senior gyakornokokat fognak alkalmazni - így kerülhet be a 70-es Ben Whittaker, aki hamar mindenki kedvencévé válik, fordulatot hoz az ultramodern hétköznapokba. A kezdő tökéletes példája a szórakoztató, igényes és a drámai elemeket sem nélkülöző alkotásoknak. 

Jules Austin (Anne Hathaway) imádnivaló főnök, azonban vezetői tapasztalatai nem tudnak olyan iramban fejlődni, ahogyan a cég teszi - késik a megbeszélésekről, el van havazva a munka minden területén, találkozókra jár, és mindezek mellett otthon várja kicsi lánya és férje, aki korábban sikeres marketinges volt, de úgy döntöttek, ő marad otthon a kislánnyal. Ez természetesen nem múlhat el súrlódások nélkül - hiszen mindenkinek szüksége lenne Jules-ra, mint egy normális család esetében. A menő netes divatcég egy modern irodában működik, alkalmazottai fiatalok, életük a pörgős, technológia-központú világban zajlik. Egy nap hirdetést adnak fel, senior gyakornokokat keresnek, ugyanis fontosnak tartják, hogy időseket is foglalkoztassanak, ki akarják próbálni, hogyan is működhet, illetve élményeket szeretnének nyújtani a kiválasztottaknak. Ben Whittaker (Robert De Niro) is kap az alkalmon, ugyanis felesége halála, illetve nyugdíjazása óta igyekszik mindent kipróbálni, amit csak lehet – nem szeret tétlenül ülni, ugyanis a semmittevés felemészti. Rendkívül bölcs, nagy munkatapasztalattal rendelkező úriember, videós bemutatkozásával pedig leveszi a személyzetiseket a lábukról. Bekerül a céghez, s láss csodát: pont a főnök mellé osztják be. Innentől kezdve pedig kölcsönösen tanulnak az élet különböző dolgairól: Ben beleláthat egy modern startup mindennapjaiba, valamint a fiatalok fejébe, gondjaiba, segítséget nyújthat, míg a fiatalok is eláraszthatják őt világuk sajátosságaival, és újra fontosnak érezheti magát.

ake2.jpg

A szereposztás bravúros. Oké, egy vígjátéknál a legkevésbé sem ez az elsődleges pont, viszont a szórakoztatás értéke és mértéke nagyban függ attól, hogy kiknek az arcát kell néznünk bő két órán keresztül. Persze ez mit sem ér, ha nincs meg az a bizonyos kapocs a szereplők között - és szerencsénkre itt nagyon is megvan. Sokan azt mondják, hogy Robert De Niro számára méltatlan szerepeket vállal el, azonban ez közel sincs így - nincs olyan szerep, amiben ne nyújtana emlékezetes alakítást. A kezdőben egy özvegy nyugdíjast, Ben-t alakítja, aki vesződve érzelmeivel, folyamatosan járja a világot, megismerkedik új szituációkkal és emberekkel, új dolgokat próbál ki: pusztán azért, mert nem akar tétlenül ülni, és csendben, megkeseredve várni a halált. Ezért is jelentkezik egy menő startup céghez, ahol megismerkedik a sokak által ugyancsak nem kedvelt Anne Hathaway karakterével, Jules-szal. Ha tetszik, ha nem, ez a két ember olyan gyönyörűen elviszi a hátán az egész filmet, hogy bátran kimondhatom, régen szórakoztam és gondolkodtam el egyszerre egy ilyen vígjátékon - és ez nagyrészt nekik köszönhető. 

ake3.jpg

És persze annak, hogy a dialógusok jók és a film ritmusa is dallamszerű, de mindezeket meghaladja a történet minden pillanatában, egyfajta fűszerként működtetett fanyar valóságábrázolása, ami szinte ujjal mutogat a mai emberre, az általa talán helytelenül kialakított világára. A fiatal generáció ütköztetése az idősebbel - itt nyeri meg a nézőjét A kezdő. A fiatalok rohanó világában, legalábbis a filmben látott esetben bizonyosan, olyan értékek vesznek, veszhetnek el, amelyeket az idősebb generáció valamilyen szinten azért próbál megóvni, vagy egyáltalán saját erejével fenntartani, ismertetni. Ben pontosan azért lesz mindenki kedvence, mert ő még figyel az apróságokra, emberi, rejtett érzelmekre, a kedves szavakra, a rendre, precizitásra, mások lelkére. Jules pedig meginog vezetői mivoltában, így óriási szüksége van az égből pottyant Ben-re. A folyamatos rohanás és munka eredménye lehet az, hogy a család a háttérbe szorul. Jules is így jár, azonban a cég volt minden álma. Édesanyja nem igazán támogatja, lányával reggel és este találkozik, ahogyan férjével is, akivel már maximum csak egymás mellett horkolnak. Ebbe a lassan állandósult életritmusba esik bele Ben, aki a cég szinte minden dolgozójának felnyitja a szemét - mielőtt még késő lenne, persze semmi sem marad viszonzatlanul. Intelligens humor, pont a legjobb pillanatokban elsütve, nincs igénytelen, vagy oda nem illő mondat, gondolat: ezt nevezik hozzáértésnek és pontosságnak, már ami a rendezést és a forgatókönyvet illeti. 

ake1.jpg

A kezdő tudatosan idealista, minden élethelyzetet felnagyít, de azért teszi, hogy a legapróbb elemek mellett se menjünk el szemrebbenés nélkül - élvezet nézni a színészek játékát, s bár a mellékszereplők nem különlegesek, de mindannyian a néző szívéhez nőnek. Bizonyos helyzeteket mi magunk is megtapasztalhattunk már, ez pedig A kezdő képkockáin kendőzetlen őszinteséggel, de lágy humorral átitatva jelenik meg. Az ilyen típusú filmet miatt jó moziba járni, vagy vásárolni egy lemezt, ugyanis ha reggel nézed, megalapozza a napodat, ha este, akkor pedig felteszi a pontot arra a bizonyos i-re. Megérinti a benned lévő ént, néha szomorúvá tesz, majd felold, megnevettet és elgondolkodtat - mindezt pedig őszinte odaadással teszi, amihez két remek színész járul hozzá. Szerintünk így néz ki egy közel tökéletes vígjáték manapság. Persze, hogy megnézzük majd újra.

80%

 

A film adatlapja elérhető itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kettoharminc.blog.hu/api/trackback/id/tr788235748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása