Ahol a filmek jól érzik magukat

2:30

13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

2016. szeptember 9-18., Miskolc | Minden fontos információ egy helyen

2016. szeptember 07. - kettoharminc

2016. szeptember 9-18., Miskolc - ezt jegyezze meg minden filmkedvelő, filmbarát és érdeklődő. Idén is - természetesen - megrendezésre kerül a CineFest Nemzetközi Filmfesztivál Miskolcon, amely immár 13. alkalommal vár mindenkit, akiket érdekel a mozgókép világa. Vessük bele magunkat a legfontosabb információkba, merüljünk el a fesztivál adta lehetőségekben - és nézzük át együtt, hogy mit kínál idén Miskolc a film szerelmeseinek.

Ha szeptember, akkor iskolakezdés. Valamint Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivál Miskolcon. Mint tudjátok - pusztán bevezető gyanánt -, érdemes megemlíteni, hogy a CineFest Európa nagy fesztiváljaival már simán felveszi a versenyt. Itt bemutatásra kerülnek az év legfontosabb fesztivál kedvencei, amelyek sokszor magyarországi ősbemutatók is egyben.

cinefest2016.jpg

A legfontosabb információk:

Hol lesz a fesztivál?

Miskolcon, leginkább a Művészetek Házában, illetve annak környékén. Ide kattintva kapsz térképet.

Még mindig ingyenes?

Még mindig. Zseniális!

Ha lecsúsznék egy filmről, van pótlás?

Persze, általában minden másnap újra levetítik az adott filmet, szóval egy filmhez két időpont is kapcsolódik.

Nem tudok az adott célnyelven, hogy fogom érteni?

Nyugi, a magyar filmek angol felirattal, az idegen nyelvű filmek pedig magyar felirattal kerülnek levetítésre, így nem maradsz le semmiről.

Milyen filmek lesznek, vannak kategóriák?

A kategóriák nem változtak, de bővültek, nézzük őket sorban (a kategóriák nevére kattintva az anyaoldal ugrik fel, ha ott szeretnél tájékozódni):

I. Jameson CineFest 2016 Nemzetközi Versenyprogram - ezen belül találjuk a nagyjátékfilmeket, kisjáték- és kísérleti filmeket, az animációs alkotásokat, valamint a CineNewWave blokkot (itt egy külön díjazásos kategóriát hoztak létre a hazai kisjátékfilmes és animációs alkotók számára).
II. Kitekintő - itt a versenyen kívül vetített, általában külföldi fesztiválok sikerfilmjeit láthatjuk.
III. Midnight Screenings - éjszakai filmvetítések, idén horror műfajban.
IV. MusicDocs - zenés dokumentumfilmek, amelyből idén három darab is lesz.
V. CineClassics - visszakacsintás a filmtörténelem fontosabb pontjaira, valamint ezen a blokkon belül adják át az idei CineFest életműdíjat, amit Makk Károly vehet majd át személyesen Miskolcon.
VI. Szabadtéri filmvetítések - egyértelmű.

Oké, ezeken kívül ugye lesznek kísérőprogramok, szakmai programok, koncertek, meg minden egyéb, ha ide kattintasz, akkor máris tiéd lehet a programfüzet - innentől pedig neki is látok a filmek kivesézésének, valamint annak is, hogy melyik filmekről láthatsz tőlem biztosan beszámolót. Nyilván nem fogom az összes filmet ide bemásolni, meg gigantikus poszt lenne, plusz arra ott van az eredeti oldal - úgyhogy kedvcsináló gyanánt, "belelapozok" a kínálatba, és bemutatom nektek azokat a filmeket, amiket a 2:30 biztosan megnéz. Ja, és persze ír is róla.

CineFest 2016 - Versenyfilmek

 

Éjszakai élet | Nightlife (2016)

Tartalom: Az ismert ügyvédet egy főút melletti járdán találják meg, Ljubljanában. Alig él, egy vértócsában fekszik, testét kutyaharapások borítják. Míg a kórházban az orvosok az életéért küzdenek, a felesége kénytelen szembenézni a szíve legmélyén lapuló félelmekkel. Az óra ketyeg és a nő szép lassan felad minden morális elvet, amit valaha képviselt.  

Mikor láthatod? 2016.09.10 - 16.00 - Pressburger terem | Ismétlés: 2016.09.11. - 21.00 - Uránia terem

Bemutató (eredeti nyelven):

Vademberek hajszája | Hunt for the Wilderpeople

Tartalom: Ricky, a dacos nagyvárosi kölyök egyszer csak az új-zélandi bozótban találja magát zsémbes mostoha-nagybátyja társaságában. Menekülniük kell. Országos körözést adnak ki ellenük, ezért a páros kénytelen félretenni az ellentéteket és együttműködni ezen a végtelenül vicces, ugyanakkor könnyekig megható utazáson.

Mikor láthatod? 2016.09.10 - 18.00 - Pressburger terem | Ismétlés: 2016.09.11 - 23.00 - Uránia terem

Bemutató (eredeti nyelven):

Azonosak | Equals

Tartalom: Egy érzelmek nélküli társadalomban vagyunk. Két ember egy titokzatos betegség áldozata lesz: visszakapják érzelmeiket és egymásba szeretnek. A konfliktus köztük és társadalmuk között elkerülhetetlen…

Mikor láthatod? 2016.09.10. - 21.00 - Pressburger terem | Ismétlés: 2016.09.11 - 17.00 - Uránia terem

Bemutató (eredeti nyelven):

Egyes nők | Certain Women

Tartalom: Montana déli részének kéklő égboltja, végeláthatatlan síkságai és mélységes nyugalma kiváló hátteret szolgáltatnak a Certain Women című film hőseinek. Erős, független nők nagy és kevésbé nagy pillanatait jeleníti meg a film, akik megérteni és egyben formálni is szeretnék az őket körülvevő világot.

Mikor láthatod? 2016.09.11. - 16.00 - Pressburger terem | Ismétlés: 2016.09.12. - 21.00 - Uránia terem

Bemutató (eredeti nyelven):

Toni Erdmann | Toni Erdmann

Tartalom: A durva tréfáiról híres Winfried felölti a pojáca „Toni Erdmann” alakját, hogy felkeltse az elfoglalt üzletasszonyok életét élő Ines figyelmét. Ez a sajátos viszony apa és lánya között egészen abszurd helyzeteket teremt, míg végül Ines is rájön, hogy excentrikus apjának igenis van helye az életében…

Mikor láthatod? 2016.09.11. - 18.00 - Pressburger terem | Ismétlés: 2016.09.12. - 23.00 - Uránia terem

Magyar feliratos bemutató:

A homok alatt | Under sandet

Tartalom: A második világháború véget ért. A dán hadsereg egy csapat fiatal német hadifoglyot gyilkos feladat elé állít: taposóaknákat kell hatástalanítaniuk a dán partok mentén. Kiképzést nem kapnak és a srácok hamarosan rájönnek, hogy a háború korántsem ért véget. Az igaz történeten alapuló film fényt derít a háború utáni idők egyik tragikus pillanatára.

Mikor láthatod? 2016.09.13. - 18.00 - Pressburger terem | Ismétlés: 2016.09.14. - 23.30 - Uránia terem

Bemutató (eredeti nyelven):

Ez csak a világ vége | It's Only the End of the World

Tartalom: 12 év után egy író hazatér szülővárosába, hogy bejelentse családjának: haldoklik. Az évek hosszú során át felgyűlt harag azonban újraírja a tervezett forgatókönyvet. A magányosság és kétely táplálta viták és veszekedések közepette hiábavaló minden kísérlet arra, hogy az egymásra odafigyelni és egymást szeretni képtelen emberekből valamiféle empátiát lehessen kicsikarni.

Mikor láthatod? 2016.09.15. - 18.00 - Pressburger terem | Ismétlés: 2016.09.16. - 23.00 - Uránia terem

Bemutató (eredeti nyelven):

Ernelláék Farkaséknál

Tartalom: Hajdu Szabolcs filmje az egymástól eltávolodott rokonok újra találkozása által felszínre törő konfliktusok sorát mutatja meg: Eszter nővére, Ernella családjával egy év után hazatér Skóciából, és Eszterék kénytelenek őket befogadni. A kényszerű együttlét szembesíti a családtagokat egymással, felszínre hozva a két család között feszülő ellentéteket.

Mikor láthatod? 2016.09.15. - 21.00 - Pressburger terem | Ismétlés: 2016.09.16. - 17.00 - Uránia terem

Magyar nyelvű bemutató:

Ezek voltak a nagyjátékfilmek, biztosan megnézem őket, szóval beszámoló is lesz róluk. A kategória többi filmjéért kattints ide, vagy a fenti infoboxra. A kisjáték-és kísérleti filmek mindig okoznak meglepetést, eddig minden éven belekukkantottam egy-egy blokkba, most sem lesz másként, de annyira kiszámíthatatlan, hogy mikor "fér bele", hogy azt majd úgyis meglátjátok. Egyébként pedig a fent felsorolt filmek közül az Ernelláék Farkaséknál a leginkább várt film részemről. Na, de menjünk is tovább, nézzük a Kitekintőt!

CineFest 2016 - Versenyen kívül: Kitekintő

 

Elvis & Nixon

Tartalom: 1970 decemberében a rock ’n roll királya (Michael Shannon) hirtelen megjelent a Fehér Ház kapujában azzal, hogy találkozni akar a világ legbefolyásosabb emberével, Nixon elnökkel (Kevin Spacey). Íme a Nemzeti Levéltár legkeresettebb fotójának története – kendőzetlenül és végtelenül viccesen elmesélve.

Mikor láthatod? 2016.09.09. - 21.00 - Pressburger terem | Ismétlés: 2016.09.10. - 21.00 - Uránia terem

Eredeti nyelvű bemutató:

THX 1138 - George Lucas rendezői változata | THX 1138 - The George Lucas Director's Cut

Tartalom: Georce Lucas filmtörténeti jelentőségű Orwell adaptációjában a polgárokat a hatalom folyamatosan kábítószerekkel tartja kordában, akik mit sem sejtve, kezes bárányként élik mindennapjaikat. Ám egyszer csak THX 1138 (Robert Duvall) leáll a tablettákkal, és a törvényeket megszegve szerelmes lesz, teherbe ejti LUH 3417-et (Maggie McOmie). Bűnük miatt menekülniük kell….

Mikor láthatod? 2016.09.10. - 23.00 - Pressburger terem | Ismétlés: 2016.09.11. - 15.00 - Uránia terem

Eredeti nyelvű bemutató:

Szerelem és barátság | Love & Friendship

Tartalom: A gyönyörű özvegy, Lady Susan Vernon úgy dönt, hogy az apósáéknál várja ki, amíg elülnek a pletykák a szerelmi életéről. A háttérből azonban továbbra is azon igyekszik, hogy férjet fogjon magának és gondoskodjon eladósorban lévő, de vonakodó lánya, Frederica jövőjéről.

Mikor láthatod? 2016.09.16. - 16.00 - Pressburger terem

Eredeti nyelvű bemutató:

Memo

Tartalom: Egy ambiciózus pszichiáter egy különös és ritka mentális jelenség, a hipermnézia jellemzőit kutatja, nem utolsósorban azért, hogy segítsen emlékezetvesztéssel küzdő édesapján. Mikor rábukkan egy hipermnéziás ápoltra, a saját felelősségére kihozza az elmegyógyintézetből, hogy tanulmányozza. A két férfi között különös kapcsolat szövődik, de ez veszélybe sodorja az orvos karrierjét, házasságát és magát a pácienst is.

Mikor láthatod? 2016.09.16. - 21.00 - Uránia terem

Magyar nyelvű bemutató: nos, az még nincs, annyira friss a cucc, de egy kép már igen

memo.jpg

CineFest 2016 - Midnight Screenings

 

A fesztivál tájékoztatása szerint a Midnight Screenings program fókuszában idén a horror műfaj áll majd. Ennek én rendkívül örülök, nagy kedvelője vagyok a jó horrornak. Nem pusztán vetítések, hanem beszélgetések is lesznek a műfajról Miskolcon, szóval érdemes lesz majd bekukkantani, ha nem csak a filmek maguk érdekelnek, hanem egy kis háttértörténet is. Egyébként pedig öt filmet fogunk látni az éjszakai vetítéseken, ezek pedig a következők:

Ragadozó | Predator

Tartalom: Az ember egyik legnagyobb teljesítménye, hogy kikerült a táplálkozási láncból, és az egyik legnagyobb félelme, hogy visszakerülhet oda. Az 1987-es Ragadozó leginkább arra a félelmünkre játszott rá, hogy milyen lehet vadászból ismét üldözött vaddá válni. A Dutch (Arnold Schwarzenegger) által irányított kommandós osztag lehet bármilyen erős, egy idegen civilizáció harcosával szemben gyakorlatilag esélytelenné válik. Azért így is van remény: „Ha vérzik, meg tudjuk ölni”.

Mikor láthatod? 2016.09.13. - 23.00 - Pressburger terem

Bemutató (eredeti nyelven):

Az élőhalottak éjszakája | Night of the Living Dead

Tartalom: Minden mozis rém közül a zombi számít az egyik legfiatalabbnak. Vámpírok, vérfarkasok, múmiák és más kreatúrák már a XX. század első felében is frászt hoztak a nézőkre, de a kannibál élőhalottként megismert zombik első önálló filmjére egészen 1968-ig kellett várnunk, amikor egy pittsburghi reklámfilmes, George A. Romero a társaival megteremtette, és az emberiség ellen fordította őket egy elhagyatott farmházban. Gyorsan kiderült, hogy az igazi ellenségeink nem ők, hanem mi magunk vagyunk.

Mikor láthatod? 2016.09.14. - 0.00 - Pressburger terem

Bemutató (eredeti nyelven):

Halloween - A rémület éjszakája | Halloween

Tartalom: John Carpenter vészjósló szintifutamai sosem mennek ki a divatból, ahogy a szexre éhes tinikre és fiatalokra vadászó sorozatgyilkosok sem. Az elemi gonosz erőként színre lépő Michael Myers a karakterfajta archetípusa, a Halloween – A rémület éjszakája pedig az a film, ami lefektette a slasher horror alapjait, és megalkotta azokat a szabályokat, amiken ugyan ma már szívesen nevetünk – lásd például a Sikoly filmeket - , de többségük máig érvényes a műfajban.

Mikor láthatod? 2016.09.15. - 0.00 - Pressburger terem

Bemutató (eredeti nyelven):

Rémálom az Elm utcában | A Nightmare on Elm Street

Tartalom: Minden idők legkreatívabb filmes sorozatgyilkosa nem a valóságban, hanem álmunkban támad meg, de ha végez veled, a valóságban is halott leszel. A nyolcvanas évtized kultikus horrorjáról kevesen gondolnák, hogy igaz történet inspirálta, pedig így van. Freddy Krueger késes ujjaiban most egy felújított, digitális kópiának köszönhetően gyönyörködhetünk.

Mikor láthatod? 2016.09.16. - 0.00 - Pressburger terem

Bemutató (eredeti nyelven):

Vonat Busanba - Zombi Expressz | Train to Busan

Tartalom: Egy rejtélyes vírus szükségállapotot teremt Koreában, a kormányzat statáriumot hirdet. Az egyetlen menedéket nyújtó város, Busan felé tartó expresszvonaton utazók magukra maradtak, egyedül kell megküzdeniük a túlélésért. 453 km Szöultól Busanig. Szállj fel és maradj életben!

Mikor láthatod? 2016.09.17. - 22.00 - Pressburger

Bemutató (eredeti nyelven):

És ez még közel sem minden...de ezeket biztos meg fogom nézni Miskolcon és jól meg is írom a véleményemet róluk, aztán pedig még az is lehet, hogy összefutok Veled is.

Nézzétek át a programfüzetet, hiszen ez még a harmada sincs annak, amivel találkozhattok Miskolcon, a filmfesztiválon.

Fent minden fontos információt megtaláltok, tőlem pedig már megszokhattátok, hogy szinte már túlzó mennyiségben szállítom majd a beszámolókat, élményeket, képeket, kritikákat a filmekről és úgy egyébként az egész fesztiválról.

Találkozzunk Miskolcon, jó filmezést!

A bejegyzés trackback címe:

https://kettoharminc.blog.hu/api/trackback/id/tr1111686147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása