Ahol a filmek jól érzik magukat

2:30

Non-stop / Non-Stop (2014)

2015. szeptember 10. - kettoharminc

Ha azt mondom Liam Neeson és akció, akkor legtöbbeteknek valószínűleg az Elrabolva jut eszetekbe. Ezt a vonalat követve szerződött le Jaume Collet-Serra filmötletére, amely nem túl meglepő...Mármint nem a filmötlet, hanem az, hogy leszerződött.

Főhősünk Bill Marks, egy mentálisan labilis légimarsall. Hangulata állandóan ingadozó, nem feltétlenül megbízható - de ennek ellenére érzőszívű és igyekszik leplezni negatív tulajdonságait. Mélyen elnyomva ott lappang benne az erőszakos én, amely, ha nem lenne elég, még iszik is. Akár szolgálat előtt közvetlenül is. Havonta több ezer kilométert repül, ez a munkája. Egy nap, nem sokkal a felszállásuk után kap egy üzenetet a titkosított hálózaton keresztül működő telefonjára. Fenyegető tartalmúak az írások, ezért csendes és a lehetőségekhez mérten nem feltűnő nyomozásba kezd a repülőn. A tét nem kicsi, amennyiben nem szolgáltat megfelelő mennyiségű pénzt a megadott számlaszámra, akkor 20 percenként meghal valaki a gépen...Egy ponton azonban változik a helyzet. Mindent megtesz azért, hogy kiderüljön az igazság, a nyugalom legkisebb megzavarása mellett, ám ez nem így történik, a történet során légimarsallból gyanúsítottá válik...

Nos, ez adja a történetünk alapját, amely a Liam Neeson+bezártság+érzelmileg labilis főszereplő+thriller és krimi alkotóelemek egységéből alkot egy filmet. Nézzük is először a szereplőket, majd azok filmbéli jellemzőit.

no1.jpg

Főhősünk Liam Neeson, őt azt hiszem nem kell bemutatnom, ám, ha még nem hallottatok róla, egy-két címen keresztül most bemutatom (mind a 101 szerepét most nem tudom felsorolni): számomra Liam a Schindler Listájában nyújtott Oskar Schindler alakításával vált ismertté és nagyon kedvelt filmszínésszé (1993). Szerepelt a Rob Roy (1995), A nyomorultak (1998), Star Wars - Baljós árnyak (1999) filmekben, 2002-ben a Scorsese rendezésű New York bandáiban, majd később jött a Nolan-féle Batman:Kezdődik (2005), Elrabolva (2008), A titánok harca (2010), A szupercsapat (2010), Fehér pokol (2011) és Elrabolva 2 (2012). Főbb szerepben láthatjuk Julianne Moore-t, aki inkább csak asszisztál Liam szerepe mellé, ezt talán bárki eljátszhatta volna, ám a 4 Oscar-díjra jelölt színésznő ehhez a karakterhez is tudott pluszt hozzáadni. Nagyobb szerepben még Michelle Dockery látható, ő a Downton Abbey sorozat Lady Mary Crawley megszemélyesítője. És most nézzük, milyen alakítást nyújtanak.

Liam Neeson évek óta hozza a jól bevált akcióhős figurát, amely leginkább az Elrabolva című filmmel kezdődött. Ebben a szerepben teljesen átérezhető az alkoholba fojtott probléma, s annak kivetülése, a lelki sérülés és az abból fakadó tettek sorozata abszolút érthető és megérthető. Liam nagyon jól mozog ebben a szereben is, bár itt a törvény oldalát képviselve, olyan hullámzó érzelmi hullámvasúton megy végig, amelyet jó nézni, a megbecsült védelmezőtől a megalázott alkoholistáig mindent jól lereagál. Nagyon jó választás erre a szerepre. Julianne Moore nem tesz túl sokat hozzá, fent említettem is, hogy a szerepét bárki lehozta volna, de mégis úgy érzem, hogy vele csak színesebb lett a film, amely jelen esetben pozitívumot jelent, adott hozzá. A repülőgép megszólaló utasai hitelesen játszanak, hozzák a kötelezőt, a nem megszólalók pedig megfelelően játsszák el az olykor ijedt, olykor lázadó és bepánikolt szerepeiket. A forgatókönyv, valamint a színészek játéka egészen a végéig elrejti, hogy ki lehet a tettes, kitől kell tartanunk, valamint kinek is szurkoljunk valójában. Ez is egy jó pont.

A filmben, mint említettem, üzeneteket vált Bill Marks és a gyilkos, amely úgy valósul meg, hogy vagy magát a telefont látjuk, s azon a párbeszédet, valós időben, vagy pedig a színészeket, az aktuális történéseket látva, de a beszélgetést kivetítve, amely sokat dob a hangulaton, valamint az összképen is. A látványra nem igazán lehet jó vagy rosszat írnom, egy egyszerű repülőgépben játszódik szinte az egész, bár van a végén van egy jelenet, amely nem feltétlenül szép cgi, de egy ilyen kategóriájú filmnél ez elnézhető.

Ha az összképet nézzük, akkor egy végig jó iramú, a figyelmünket majdnem a végéig odaszögező filmről van szó, amely során egész végig találgathatjuk, hogy ki van benne a buliban, ki a rossz és végül azt is, hogy ki valójában a jó. A film végi katarzis viszont hagy némi kivetnivalót: egy-két logikai baki becsúszik, valamint a nagy rohanásnak a minőség látja kárát, eltúlzott és picit giccses, nem túl erős a lezárás. Bár minden a helyére kerül, picit mozgolódtam a székemben, amikor láttam, hogyan is oldották meg történetük végét. A gyilkossal kapcsolatban rossz volt a tippem, aminek örülök, ugyanis a krimi akkor jó, ha szövevényes és egyáltalán elgondolkodtatja a nézőt, ő maga is beszáll a nyomozásba.

no2.jpg

Mindent összevetve egy lendületes krimi-thrillert láthatunk, a szerepüket jól hozó színészekkel, jól megírt alaptörténettel és átérezhető karakterjellemzőkkel, ám a vége tipizált és kissé ostoba, amely ront az előzetesen felépített egységen. Így azt kell mondanom, aki szereti ezt a műfajt, az nem fog csalódni, csak kapcsolja ki magában a "tökéletesség-mérőt" a vége táján és adja át magát egy egész korrekt, bármelyik estébe beilleszthető és garantáltan, a maga nemében szórakoztató filmnek. Az ajánló/nem ajánló résznél pedig kifejtem, ki is a célközönség, a pontszámból pedig kiderül, hogy a műfajában milyen értéket képvisel.

A magyarul kiírt és megjelenő üzenetek nagyon tetszettek, jó megoldás - a bemutatóban és a filmben ezt láthatjátok majd ti is.

A színvonal elkezd a végén süllyedni, amely megáll egy bizonyos szinten, az alkotók nem értem miért gondolták, hogy jó lesz ez így. Túlmagyaráznak dolgokat, amellyel pontosan azt érik el, hogy a megkezdett ritmus felborul és a gyilkosok indítéka lesz az abszolút mélypont. A mellékszereplők tipikus mellékszereplők, nem adnak és nem vesznek el a játékból, Liam Neeson hozza a jó formáját, Julianne Moore a maga pár percében jó alakítást hoz, tehát viszonylag egyenletes teljesítmény után kijelenthető: egy nyári estére pont megfelelő film, ha éppen valami kellemesen szórakoztató alkotást szeretnénk megtekinteni. A krimi-szál korrekt, a végkifejlet nem annyira, úgyhogy megfelelő ellensúlyozás gyanánt ajánlott a kóla és a popcorn bekészítése - úgy lesz ez az igazi.

70%

 

A film adatlapja elérhető itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kettoharminc.blog.hu/api/trackback/id/tr667776166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása