Ahol a filmek jól érzik magukat

2:30

A Madagaszkár pingvinjei - Penguins of Madagascar (2014)

2015. október 18. - kettoharminc

A Madagaszkár filmsorozat elég nagy sikereket ért el, természetesen meglovagolták a témát erősen, a bevételi oldalon szép számokat produkált. Az értékelések tekintetében nem túl erős, talán a "szórakoztató" kategóriába helyezhető el leginkább. Pingvinek - az első Madagaszkár rész után először a A Madagaszkár-pingvinek és a karácsonyi küldetés rövidfilmben bukkantak fel, 11 perc erejéig, 2005 októberében. A Dreamworks Animation gondozása alatt álló pingvines szál erőteljes előtérbe kerüléséhez 2010-ig kellett várni, akkor indult el a televíziós sorozat, két évvel a második Madagaszkár film után.

A Madagaszkár pingvinjei cím alatt futó sorozat 2013 szeptemberében ért véget, amelyben 9 karaktert mentettek át az első és második filmből. A sorozat premierjét több mint 6 millióan látták, 2010-ben a második legnézettebb animációs sorozat volt. 12 percbe sűrített bohózat és nyomozás, a Madagaszkár sorozat spinoffja, erőltetett komédia és akciójelenetek: ez a Madagaszkár pingvinjei. Most kaptak egy önálló filmet, amelyet sokan egyáltalán nem értenek - játékok, videojátékok, sorozat után most lehetőséget kapnak az egész estés bizonyításra. Money talks, ja, nem, addig üsd a vasat, amíg...

mad1.jpg

Történetünk az apró pingvinekkel kezdődik, megismerkedhetünk a végtelenül aranyos és cuki állatkákkal - ám ők nem igazán kedvelik az ilyen meghatározásokat, ők igenis tenni akarnak valamit a köz érdekében, levetkőzendő a cukorságukat. Eleinte még csak Kowalski, Kapitány és Rico alkotja a bandát, később csatlakozik hozzájuk Közlegény is, ezzel teljessé téve a csapatot. Rengeteg sikeres akció, küzdelem, nyomozás után összeérnek, mindenkinek kialakul a saját stílusa, bepillantást nyerhetünk a pingvinek eredettörténetébe, szokásaikba. Ám egyszer elérkezik a legnagyobb ellenfél, amely nem maradhat ki egyetlen nyomozós, ügynökös filmből sem - megjelenik Dave, a polip. Kémeink kénytelenek szembenézni a ténnyel: segítség nélkül nem lehet megállítani az uralomra törő gonoszt. Lepaktálnak egy földalatti szervezettel, az Északi Széllel, majd rengeteg adok-kapok, után minden szépen a helyére kerül - ám a helyzetkomikum és a pingvinek stílusa, ötletei nem mindennapi kalandot sejtetnek...

Mindig nehéz a dolgom azokkal a mesékkel, animációs, családi mozikkal, amelyek nem túl mélyek, nem is igazán közvetítenek üzeneteket, pusztán szórakoztatnak. Azért munkás dolog véleményt alkotni A Madagaszkár pingvinjeiről is, mert a forgatókönyve egyszerű, mint egy faék, nem nyújt újat a sorozathoz képest és abszolút kiszámítható. Ez az egyik oldala, a másik pedig az, hogy ez természetesen csak egy mese, amelynek nem feltétlenül kell megváltania a világot, csak arra a másfél órácskára kell, hogy lekössön. Arra jutottam, hogy nem fogom bántani, megteszi majd más - most pusztán mesélek egy kicsit a pingvines sztoriról.

mad2.jpg

Az alapsztori egyszerű, megkapjuk a film elején a cukormázba mártott pillanatokat, apró pingvinekkel és egy nyúlfarknyi eredet mázolással. Innen pár lépés a felnőtté válás, megalakul a pingvin banda, aki a maguk módszereivel göngyölítik fel a kellemetlen és bajos ügyeket. Jön a nagy és gonosz ellen, akivel nem bírnak, ezért szövetkeznek egy másik csapattal, ám az egymáshoz csiszolódás nem megy könnyedén, saját maguknak nehezítik meg néha a helyzetüket. Aztán...mindenki tudja, hogy mi lesz és vége. A tartalom azonban többet nyújt ennél, szerencsére a mozikban egyszerre fogja jól érezni magát fiatal és idős, vannak azért megmosolyogtató pillanatok.

Helyzetkomikum hegyek, belőtt ziccerek jellemzik A Madagaszkár pingvinjeit, a karakterek erősek, pláne a pingvinek. És itt kell kihangsúlyoznom a legfantasztikusabb dolgot, amely tulajdonképpen nem is a filmet minősíti: a szinkron. Hát, az valami fergetegesre sikerült, Reviczky Gábor előtt le a nem létező kalapomat, olyan élettel töltötte meg a kis szereplőjét, hogy én néha csak arra gondoltam, hogy: wow. A többiek sem gyengék, de ő itt az igazi vezér. A színek gyönyörűek, a hangok kellően törnek elő, ha kell, de szépen megbújnak a háttérben is, ha éppen arról van szó.

A nyomozós és ügynökös sztorik kiforgatása nagyon jól áll A Madagaszkár pingvinjeinek, megannyi jelenet ugrott be a múltból a képkockákat nézegetve, amelyek korábbi kémfilmekre utalhattak. Vicces, szórakoztató és barátságos mese, annak ellenére, hogy néha túlságosan is komolyan venné magát - DE, mielőtt megtörténne, ügyesen el is tapossa a négy különböző karakter személyisége, akik a megfelelő adagokban látnak el minket a humor/akció elegyével.

mad3.jpg

Néha erőltetett és megtorpan a film, a karakterek is egy idő után idegesítőek lehetnek, ám ezt el kell viselni, ők már csak ilyenek. A zseniális szinkron nagyon sokat dob az értékelésen, ahogy a látvány és a hangok is. A sztori pedig, elmegy. Volt egy-két olyan része a filmnek, amely során szívesen elnézegettem volna még a tájat, vagy éppen egy elnyomott karaktert, de ez nem von le semmit abból a következtetésből, hogy: A Madagaszkár pingvinjeinél nem éreztem a money talks hatást, inkább az jött le, hogy vannak még mesék, amik csak úgy elkészülnek, hogy fiatal és idős, együtt vagy külön, de jól szórakozhasson.

Pingvinek, nyomozás, menekülés, fejtegetés. Szerethető és egyszerű mese így december elejére, szerintem jó választás lehet, ha éppen mosolyogni támadna kedvünk. A szinkronhangok óriásiak, szerencsére a karakterek is szépek, élettel teliek, egy-egy pillanatra el is feledjük minden gondunk-bajunk és inkább arra fókuszálunk, hogy mi történik a vásznon.

68%

 

A film adatlapja elérhető itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kettoharminc.blog.hu/api/trackback/id/tr537986153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása