Ahol a filmek jól érzik magukat

2:30

Kétarcú január - The Two Faces of January (2014)

2015. október 01. - kettoharminc

1962-ben járunk, egy mintaszerű amerikai házaspár Athénba érkezik. Chester MacFarland és kedves felesége, Colette pihennek Görögországban, éppen Akropolisz szépségét csodálják, amikor megismerkednek Rydal-lel, aki nagyszerűen beszél görögül, s angolul. Ez pont kapóra jön Chester-ék számára, ugyanis a srác idegenvezetőként dolgozik - persze közben meg is kopasztja külföldi "áldozatait". Rydal számára Colett maga a megtestesült tökéletesség, Chester pedig első ránézésre is aranybánya - így elfogad tőlük egy vacsorameghívást. De szinte érezhető a levegőben, hogy valami itt nagyon nincs rendben, nem mind arany, ami fénylik...

Az első nap még ugye szűkös volt a kínálat, így ez volt számomra, s a fesztivált bevezető napnak is a zárófilmje. Oscar Isaac miatt találtam megtekintésre érdemesnek, ugyanis a fiatalember, részemről legutóbb látott filmjében nagyszerű alakítást nyújtott, amely a Llewyn Davis világa volt (2013). Persze jó látni Viggo Mortensent is, pláne egy ilyen szerepben, igazán testhezálló.

Egy igazi, régimódi thrillert láthatunk, ha megnézzük a filmet, ami semmivel sem akar többet nyújtani annál, mint amennyire képes. Kellemes szórakozást nyújtó, ám nem túl erőteljes filmélmény. A film nézése közben rögtön Agatha Christie jutott eszembe, ugyanis a megszokott és jól bevált húzásokkal találkoztam, szinte kivétel nélkül. Mire is lenne szükségünk? Jó karakterekre, egy izgalmas, a szereplők számára enyhén idegen környezetre, s a megoldáshoz vezető útig fenntartott bonyodalom korrekt vezetésére. Kérem, ezt mind megkapjuk, persze nem túl erősen, s nem túl izgalmasan.

ketarc1.jpg

A legjobb pont a forgatókönyv. Nagyon szépen rendezgetett, jó vonalvezetésű film a Kétarcú január, ugyanis a megszokott, s fent említett, tipikus jellemzőket már szinte csak így lehet izgalmassá, érdekessé tenni. Lesz itt pénz, gyilkosság, szerelem, menekülés - mindez most Hossein Amini olvasatában.

Jól megválasztott környezet, amely változik, szép képek, kellemes hangok - amelyek a kusza sztorit megtámogatják, úgy érzem kellően, a film minőségéhez mérten egyenletesen. Ez egy klasszikus thriller, krimi elemekkel - amely középpontjában a bűn áll. Hogy mennyire erős, s milyen mértékben hat, azt embere válogatja, de, aki a Kétarcú januárt szeretné megtekinteni, az nem fog csalódni - amennyiben az egyszerű és letisztult thrillereket szereti.

69%

 

A film adatlapja elérhető itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kettoharminc.blog.hu/api/trackback/id/tr907877710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása