Ahol a filmek jól érzik magukat

2:30

Cirmos karácsony - Santa Claws (2014)

2015. december 09. - kettoharminc

A Cirmos karácsony benézett a hazai mozikba, de már lemezen is megjelent - mindkettő óriási öröm számunkra, ugyanis csodálattal vesszük tudomásul minden egyes alkalommal, hogy létezik egy "hétköznapi emberek számára elérhetetlen könyvecske", amelyben benne foglaltatik egy fejezet, címe: ,,Hogyan készítsünk rossz filmet?". Glenn Miller alaposan átnyálazhatta ezt a részt, hiszen a jelenleg 3,1 ponttal álló szuperprodukció olyan rendezőt tudhat maga mögött, aki second unit directorként olyan címeken dolgozott, mint a Zombi apokalipszis, Mega Shark vs. Mecha Shark, vagy éppen a Sharknado 2: A második harapás. Ebben a filmben minden rossz. Tényleg. És most nézzük bővebben...

Történetünk ott kezdődik, hogy a Télapó munka közben egy olyan házba téved, ahol macskák is laknak. A fiatal Julia még az emeleti szobájában alszik, amikor az egyik cica annyira kíváncsi lesz, hogy a Télapót megzavarja munka közben - beleiszik a tejébe, rákapaszkodik és enyhén, de azért terrorizálja őt. Ezzel nem is lenne semmi baj, a Télapó ugyanis mindenkit szeret: csak éppen allergiás a macskákra. Menekülőre fogja, Julia ajándéka el is törik, amit ő észre is vesz és örökre elutasítja a karácsonyt, télapóstul. A szomszéd Marcus mindig is szerette volna lencsevégre kapni az öreg szakállast, ám most sem sikerül - ezért egész életét arra fordítja, hogy egyszer találkozhasson a Télapóval - ugyanis a következő harminc évben elkerüli azt a környéket. A sztori tehát 30 évre rá folytatódik, Julia Tommy nevű kisfiával él, lakásukban pedig van négy cica is, Marcus pedig már-már félőrültként üldözi az ünnepek hangulatát. A Télapó ismét megérkezik, a cicák és az allergiája miatt újra kidől - ezért három doromboló jószág úgy érzi, hogy nekik kell kiszállítaniuk a megmaradt ajándékokat. Tommy, Julia kisfia egész életében úgy nőtt fel, hogy a Télapó nem létezik - most pedig találkozhat vele, ez pedig rengeteg kalandot és furcsaságot eredményez - cicák szállítják szánon az ajándékokat, a Télapónak be kell adni egy EpiPent és még folytathatnám, de nézzük inkább miért annyira rossz ez az "alkotás".

cir1.jpg

Kezdjük a forgatókönyvvel - teljes mértékben biztos vagyok abban, hogy az elkészült, egyébként szörnyű dialógusokat szimplán bemagolták, és nem foglalkoztak azzal, hogy ami leírva még (legalább kicsit) működhet, az a valóságban, valódi emberek szájába adva enyhe hidegrázást eredményezhet. Itt ez van, így olyan mondatokkal dobálóznak a szereplők, ami néha nem is illik a történetbe, az adott jelenetbe, a szinkron pedig még többet ront az összképen - mintha úgy mondták volna alá, hogy nem láttak belőle semmit. Na, mondjuk ők jártak jobban. Egyébként pedig a cicák is beszélnek egymás között, de szájszinkron, vagy beidomítás nincs - olyan szintű vágási technikákat láthatunk, amit én még a gimnáziumi szalagavatós videóknál sem nagyon tapasztaltam még. A történet pedig egyszerű - a Télapó allergiás, ezért kidől, a cicák viszik ki mindenhová az ajándékokat, ugyanis őket is kidobta Julia, mert rosszalkodtak. Tommy szeretné, ha lenne karácsony, de mamája miatt nincs - Marcus pedig belekattant a télapótlanságba: a végére pedig úgyis minden összeáll, minden sikerül. Ennyi, semmi több. A hibák a részletekben rejlenek. A vágás rettenetes, a szövegkönyv asztallábak alá tökéletes, de azért mosolyogtam pár helyen, de nem a humor miatt, hanem azért mert tanulhattam új dolgokat. Képzeljétek el, hogy a Télapó szánja sugármeghajtású, távolról irányítható, a Télapó allergiás az olajos magvakra, különböző fémekre, és a macskákra is. Továbbá, a szánon egy H.O.L.I.D.A.Y. nevű szoftver fut, ami mindenben segít a felhasználójának - amit később Marcusnak fél perc alatt sikerül feltörnie, noha elég fura, hogy az előző harminc évben nem is hallott a Télapóról - ja, és persze a szakállas ajándékozónak még saját honlapja is van. Na, puff - logikátlanság a köbön.

cir2.jpg

A cicák aranyosak, de alig van játékidejük, viszont amikor van, akkor ugye nem működnek jól - nem volt beidomítás, néha pedig szinte láttam a damilt, amivel húzogatták a tárgyakat, felkeltve a macskák érdeklődését. A számítógépes animáció csapnivaló, a havas tájat - ahol lerobban a szán, ugyanis a szarvasok elhagyják, és észre sem veszik - lepedőre fújt fehér műhóval oldották meg, így amikor a cicák lépkednek, látszik, hogy a lepedő (vagy valamilyen anyag) besüpped. Az biztos, hogyha bármilyen illúziónk is lett volna a film bármelyik egységével kapcsolatban is, megnyugtatlak titeket: itt minden működésképtelen. A karakterek egydimenziósak, érzelmeik papíron voltak ugyebár, de tulajdonképpen nincsenek, a logika pedig úgy, ahogy van hiányzik. A karácsonyi moziknak, még akkor is, ha alacsony a költségvetésük, szórakoztatónak kellene lenniük, de a Cirmos karácsony nélkülöz mindent, ami megkaparinthatná a figyelmünket - hiába az aranyos és cuki, apró cicák, olyan mondatokat adnak a szájukba, hogy én szégyellem magam; hiába van Télapó, ha a film végén belevágnak egy injekciós tűt és megalázzák pár mondattal, sőt - még undorító módon arcon is tüsszenti Marcust; hiába lehetnének korrektek a karakterek, ha az anyuka képtelen ellátni szülői feladatait, a gyermek önmagát marcangolva kell, hogy megismerje a világot, a szomszéd pedig kettyós, de azért jó a szíve. Minden hiába.

cir3.png

Tényleg, elég ha megnézitek majd a bemutatót, de olyan poénokat írtak ehhez a filmhez, ami már régen sem működött igazán, például: Marcus a nagy kavarodás közben az egyik lábával rálép egy elhagyott gördeszkára, egyensúlyát veszíti, elgurul és beleesik a medencébe. A probléma magva ott leledzik, hogy nem érezni a filmen a szórakoztatási igényt, de az erőlködést igen. Ez csak úgy elkészült, mert éppen páran ráértek, tele van klisékkel és szemérmetlenül lop más filmekből. A film stábtagjai a legrosszabb filmekhez kötődnek, amiket kb. valaha is láthattál, a forgatókönyvtől kezdve, az utolsó színészig mindenki ZS-kategóriás. Ez nem saját vélemény, ez tény - elég csak megnézi a film adatlapját. Talán már ennyiből is kiderült, hogy a filmet az okkal elutasított Asylum Stúdió készítette, ami azt jelenti: gagyi, kevés pénzből készül, de szórakoztató. Na, az utóbbi ebben az esetben sajnos nem igaz. Szegény cicák - remélem nem tudják, hogy miben kellett szerepelniük.

30%

 

A film adatlapja elérhető itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kettoharminc.blog.hu/api/trackback/id/tr968151382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása