Ahol a filmek jól érzik magukat

2:30

12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

2015. szeptember 11-20. Miskolc

2015. augusztus 10. - kettoharminc

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 12. alkalommal szeptember 12-21-ig várja a hazai és nemzetközi filmbarát közönséget, filmes szakembereket, alkotókat és a filmszakma összes szereplőjét Miskolcon.

A fesztivál idén is a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza Miskolcra: olyan nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek, mint eddig is, a fesztiválon lesz a magyarországi premierje. Úgy érzem, hogy idén sem fogunk unatkozni, beköltözünk a moziba és megnézünk mindent, amit csak lehet - a következőkben ízelítőt olvashattok a felhozatalról, amely ismét elég erősre sikerült.

Blogunk tavaly is ott volt az eseményen, 27 filmet néztünk meg, s ezek mindegyikéről írtunk is (bal oldalt kikereshető, hogy milyen beszámolók születtek). Idén is ott leszünk, még több filmet megnézve, s természetesen a lehető legtöbbről be is számolunk nektek. Nem is szaporítom tovább a szót, itt a 2015-ös fesztivál ízelítője!

A nagyjátékfilmes versenyprogramban idén is szerepelnek a fesztiválokon már bemutatott filmek csakúgy, mint azok az alkotások, amelyeket itt láthat először a hazai közönség. A 12. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében nézhetik meg a filmbarátok A Homár (The Lobster) című filmet Colin Farrell, Rachel Weisz és Léa Seydoux főszereplésével Yorgos Lanthimos rendezésében. colin_farrell_es_rachel_weisz_yorgos_lanthimos_filmjeben-_the_lobster.jpgA nem túl távoli jövőben játszódó szerelmi történetben a szingliknek mindenképpen párt kell találniuk, egyébként állattá változtatják őket. Az abszurd humorú sci-fi a zsűri különdíját kapta Cannes-ban.

Ugyancsak a fesztiválon láthatjuk majd a Mustang című török filmet, amely két díjjal távozott Cannes-ból. A Deniz Gamze Ergüven rendezését dícsérő történet egy észak-törökországi falucskában játszódik, ahol négy lánytestvér számára a családi otthon börtönné változik. Igazi szenzáció lesz Sean Baker váratlan fordulatokban gazdag, tudatosan modern karácsonyi meséje L.A. utcáiról, a Tangerine, amelyet három iPhone 5s-el forgattak.

Aktuális témát feszeget a Mediterranea Jonas Carpignano rendezésében, amely az Afrikából induló bevándorlók sorsáról szól. A román-bolgár-magyar kooprodukcióban készült Miért én? (Why Me?) című filmet is érdemes kiemelnünk, amely az egyéni sors és a hatalmi érdekek kérdését feszegeti – nem kevés áthallással. A felsoroltakon kívül a versenyprogramban olyan produkciók szerepelnek majd, mint az Ich Seh, Ich Seh Severin Fiala és Veronika Franz művészi horrorja, a Sundance fődíjas Me and Earl and the Dying Girl Alfonso Gomez-Rejon rendezésében és Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke főszereplésével.

Ott lesz az osztrák Superwelt, Karl Markovics mozija, csakúgy, mint a litván-francia-norvég kooprodukcióban készült Sangalie nyara vagy Marielle Haller rendezésében A tinilány naplója című amerikai film, és Jaroslev Vojtek alkotása, a Gyerekek. A közönség és a zsűri válogathat még olyan filmek között is, mint Radu Jude filmje, az Aferim!, A két barát című francia film Louis Garrel rendezésében.

A kínai rendező, Chengpeng Dong Jian Bing Man című filmjével mutatkozik be, de itt lesz a német Sebastian Schipper Victoria című alkotása, Jan Prusinovsky The Snake Brothers című mozija, a James White című amerikai film Josh Mond rendezésében és az ausztrál Sam Klemke időgépe, amelynek maga Sam Klemke a főszereplője. cop_car.jpgA versenyprogramhoz az utolsó pillanatban csatlakozott a Jon Watts rendezte Cop Car – Rendőrautó című suspense, melyben két tizenéves köti el egy bunkó és korrupt rendőr (akit Kevin Bacon alakít) kocsiját.

A nemzetközi versenyprogramon belül a dokumentumfilm kategóriában olyan alkotások versenyeznek majd, mint a görög dokumentumfilm, a Kismet, amely a török szappanoperák hatását taglalja. A legnépszerűbb török szappanoperák pazar díszleteitől indulva a film elkalauzol minket Kairó, Abu-Dzabi, Isztambul, Athén, Szófia és Mosztár otthonaiba, hogy megmutassa hogyan segítenek ezek a tabu-döntögető szappanoperák a régióban élő nőknek abban, hogy élni tudjanak jogaikkal és megváltoztassák az életüket. A versenyprogramban szerepel még Damian Kocur alkotása, a 21 nap, csakúgy mint a Cseh sörháború Jan Latal rendezésében, Lorenz Findeisen Betontörténetek című dokumentumfilmje. Látható lesz még a Giovanni és a Vízibalett Astrid Bussink alkotása, a magyar-német kooprodukcióban készült Drifter, Höcher Gábor filmje, valamint a Valami jobbra várva, a lengyel sztárrendező Hanna Polak rendezésében.

A versenyprogramon kívül több más alkotás mellett a CineFest egyéb csemegéket is bemutat a Kitekintő szekcióban. A Gyalogáldozat Tobey Maguire, Liev Schreiber, Lily Rabe, Peter Sarsgaard főszereplésével, a Mr. Holmes Bill Condon rendezésében Ian McKellennel, Laura Linney-vel és Hiroyuki Sanadával, csakúgy mint a Mélyütés Jake Gyllenhaal-lal és Rachel McAdams-szel a főszerepben, valamint Gaspar Noé provokatív Szerelem című filmje 3D-ben vagy a Kábszer című amerikai film már bizonyított fesztiválkedvencek.southpaw.jpg

 A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) által díjazott filmek közül is válogattak a szervezők. A 12. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon is láthatjuk többek között a Cannes-ban nagydíjat kapott Saul fiát, Nemes László filmjét. Ugyancsak megnézhetik a filmbarátok az 1993-ban Európai Filmdíjat kapott Benny videója című filmet, vagy a két évvel ezelőtt a Jameson Cinefest-en díjat kapott Mindenki a mennybe megy című mozit. A Cineclassics keretében idén western-klasszikusokat láthatunk. Olyanokat, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf, az Aki lelőtte Liberty Valance-t vagy A vad banda.volt_egyszer_egy.jpg

A 12. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon más szakmai kísérő és tematikus programokon kívül az eddigi évekhez hasonlóan hétvégén koncertek szórakoztatják majd a fesztivál látogatókat és a miskolciakat. Fellép majd Deniz, a Muriel, a Wellhello, a Paddy and the Rats, a Skyfanatic, a The Carbonfools és a Cloud9+.

(forrás: képek és szöveg - CineFest sajtóanyag)

A bejegyzés trackback címe:

https://kettoharminc.blog.hu/api/trackback/id/tr567695684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása