Ahol a filmek jól érzik magukat

2:30

12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

3-4-5. nap - összefoglaló, Kínai Panoráma

2015. szeptember 16. - kettoharminc

Jó pár filmet láttunk már, de még messze nincs vége - az első napot a megnyitó tette emlékezetessé, ide kattintva olvashattok egy kis szösszenetet, majd a második napon már elmerültünk a versenyfilmekben. Az előző napok pedig annyira összesűrűsödtek, hogy egy helyre próbáljuk besűríteni a minket ért élményeket.

Vasárnap és hétfőn két-két filmet láttunk, volt olyan, ami nem nyerte el igazán a tetszésünket, de ezekről jól meg is írtuk a véleményünket. Kedden már tripláztunk, valamint egy minket váratlanul érő, de roppant kedves meghívásnak eleget téve ott voltunk a Kínai Panoráma megnyitóján, amiről részletesebben ugyanitt olvashattok.

jcf_fejlec2015_hu.png

A homár - nyomasztó hangulat, alternatív világ, sajátos humor és fészkelődés a székben. Köztes eset nem lesz - vagy utálod, vagy szereted, mi az utóbbiba tartozunk, de sokáig érlelődött a végső pontszám.

Mustang - a film, ami miatt már megérte eljönni erre a fesztiválra. Azért szeretjük Miskolcot, mert olyan filmeket is láthatunk, amiket valószínűleg önszántunkból nem tennék - de így, hogy megnézhetjük őket, jól meg is fogalmazhatjuk a véleményünket, ezzel talán kedvet is csinálva Nektek, hogy megnézzétek az adott alkotást. A Mustang egy török faluban játszódó történet, középpontjában öt lánytestvérrel - a korai beházasítás, feleséggé nevelés ijesztő, ez a film tökéletes képet ad a világ azon szegletéről, amit nem is ismerünk igazán.

Saját magát kereső leányka, aki elutazik egy számára ismeretlen és idegen környezetbe, szembesül élete problémáival és félelmeivel, majd ott megtalálja a megoldást egy másik ember képében - aki szintén leányzó. Sokszor láttunk már ilyen filmet, mi sem rajongtunk érte, de a Sangaile nyara legalább egy szépen fényképezett alkotás.

Ha azt mondom, ez a film bármelyik fesztiválon megállná a helyét, akkor még keveset is mondtam. A tinilány naplója simán nyerhet bárhol, hiszen a tinédzserek problémáit olyan megvilágításban tárja elénk, ami végre mentes mindenféle diszkréciótól és megmondja a frankót. Nyers, szókimondó, cinikus főszereplő? Jöhet!

Az Aferim! egy tökéletes korrajz a balkán sötét történelméből, míg a Két barát csak annyira volt izgalmas, mint a címe - tehát egyáltalán.

Kínai Panoráma

 

A 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon tegnap tartott Kínai Panoráma programot nagy érdeklődés övezte, hiszen akárcsak a gazdaság, a kultúra területén is egyre több együttműködés jön létre Kína és Magyarország között. Ezzel a rendezvénnyel a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nagy lépést tett, hogy a két ország filmszakmai szervezetei között még szorosabb kapcsolat jöhessen létre. Ezt bizonyítja az is, hogy idén a Kínai Népköztársaság filmművészetébe is betekintést nyerhettek az érdeklődők két kortárs filmen keresztül, továbbá, hogy a nemzetközi zsűritagok között van Ning Ying, kínai rendező és forgatókönyvíró. A Chengpeng Dong rendezte Jian Bing Man című filmet a hivatalos versenyprogram részeként, az A mi titkos helyünk című romantikus drámát pedig versenyen kívül láthatta a fesztivál közönsége.

kina1.jpg

A Miskolcra érkező delegáció tagjai közt volt többek között a Kínai Filmarchívum igazgatónője, Sun Xianghui, Dr. Auer János, a NMHH Médiatanács tagja, valamint Szalai Györgyi rendező a Magyar Művészeti Akadémia képviseletében.

A delegáció tagjai megtekintették a kínai moziplakát kiállítást, majd Jinglei Xu Somewhere Only We Know című filmje előtt Bíró Tibor, a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója ünnepélyesen is megnyitotta a rendezvényt.

Sajnálatos módon nagyon kevés kínai film jut el Magyarországra, és ezzel a kezdeményezéssel az volt a célunk, hogy olyan alkotásokat mutassunk be, amelyek reményeink szerint a kínai filmet népszerűsítik hazánkban. Bár kissé eltérőek az európai filmektől, de éppen ideje, hogy a magyar közönség is megismerje ezeket a filmeket, amelyeket világszerte forgalmaznak – mondta a fesztiváligazgató.

A rendezvény létrejöttében nagy segítséget nyújtott a magyar Kínai Nagykövetség, a Kínai Filmarchívum, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a Magyar Művészeti Akadémia.

Az NMHH 2011 óta már többször volt Kína partnere abban, hogy országaink érdeklődő közönsége megismerhesse egymás alkotásait és ezen keresztül a kultúráját – mondta Dr. Auer János, a NMHH Médiatanács tagja. – 201-ben Magyarország volt a díszvendége a Shanghai Nemzetközi Filmfesztiválnak, egy évvel később nagy sikerrel rendeztük meg Budapesten a Kínai Filmnapokat, tavaly pedig a Kínai-Magyar Médiafórumot, és most pont a CineFest idején zajlik Sanghai-ban és Pekingben a 2. Kínai-Magyar Médiafórum, de nincs az az együttműködés, amit nem lehetne még szorosabbá fűzni. A Médiatanács a jövőben is minden eszközével azon lesz, hogy ezt elősegítse.

Sun Xianghui elmondta, csodálatosnak tartja, hogy ilyen nemzetközileg is elismert szakemberek és filmesek vannak a zsűritagok között a CineFesten. Hozzátette, a film a legalkalmasabb arra, amely országtól, néptől függetlenül segít abban, hogy megismerjük egymás kultúráját, társadalmát, gondolkodását.


A CineFest az egyik legjobb platform ehhez - mondta. - Az archívumunkban jelenleg egyébként több mint 300, 32 országból jött filmünk van, és reméljük, hogy egyre több magyar filmet is kapunk a jövőben, amelyeket Kínában vetíteni tudunk majd.

biro_tibor.jpg (forrás: CIneFest sajtóanyag)

A bejegyzés trackback címe:

https://kettoharminc.blog.hu/api/trackback/id/tr627793390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása